I když jsou dnes byty s vlastní koupelnou naprostou samozřejmostí, nebylo tomu tak vždy. Teprve někdy od poloviny 19. století se začaly ve městech stavět první byty s tzv. sociálním příslušenstvím – nejprve především pro bohatou klientelu.

Definitivně se koupelny a splachovací záchody staly samozřejmou součástí běžného bydlení, a tedy i součástí projektů nových vícepodlažních domů, až po roce 1885. Do té doby, víceméně už od dob antiky přes středověk, využívali lidé k osobní hygieně v převážné míře hromadné veřejné lázně – pokud odhlédneme od tzv. toaletních pokojů nebo komnat, které si na zámcích pořizovala šlechta.

Ve starších domech se na koupání v mnoha případech používaly, ještě i v první polovině 20. století, přenosné plechové vany nebo dřevěné necky.

Také materiály, které se hromadně začaly využívat do koupelen, přinesla až průmyslová revoluce – v 19. století vznikla a rozšířila se tovární výroba dlaždic, kachliček a začala se masově vyrábět sanitární technika.

Zvláštní historickou kapitolou se v našich zeměpisných šířkách staly od konce 50. let koupelny v panelových domech – malé, těsné a z materiálů, které příliš svému účelu nevyhovovaly. Privatizace panelových i jiných starších bytů přinesla v 90. letech v první řadě velký rozmach rekonstrukcí tzv. bytových jader – tj. příslušenství koupelen a toalet. Tento proces se rozšířil i na jiné starší byty a renovace koupelen se stala přímo hitem – vnášejí totiž do dnešní úrovně bydlení nejen současný standard odpovídající modernímu bydlení, ale zvyšují značně i hodnotu bytu. Moderní koupelna se přitom také často stává tou nejzajímavější a nejlépe vybavenou částí bytu nebo domu a často velmi směrodatnou „položkou“ při rozhodování o koupi či nájmu bytu.

Dnes je z čeho vybírat

Odolnost proti vlhkosti a kvalitní povrchová úprava – to jsou nejčastější požadavky při výběru podlahové krytiny do koupelny, k nimž se při rozhodování nejčastěji řadí také cena a hledisko snadné pokládky či údržby. Nové technologie přinesly do koupelny nové, ve smyslu dříve nepoužívané, materiály a pomohly vzkřísit i ty starší. Mezi koupelnové podlahy se vedle klasických dlaždic prosazují stále více i materiály jako dřevo, korek, vinyl, ale i PVC či laminát.

Dlažba do koupelny

Klasickým a nejdéle používaným materiálem koupelnových podlah jsou keramické dlaždice, a tak si většina lidí dodnes také myslí, že náročné potřeby provozu koupelnové podlahy může splnit jenom keramická dlažba. I když jde o klasiku skutečně nesmrtelnou a navíc s nepřeberným množstvím vzorů a úprav, je třeba si uvědomit, že dnes už – díky novým technologiím – lze zvolit i další materiály, které jsou schopny splnit všechny potřebné podmínky koupelnového používání – a to jak po stránce praktické, tak i estetické. Dokážou nejen odolávat náročnému provozu, vodě, vlhkosti, ale navíc mohou propůjčit tomuto prostoru často i zajímavý či nevšední vzhled. Při výběru koupelnové dlažby sledujte její protiskluznost. Při pokládce nezapomeňte na izolaci a penetraci podkladu.

Dřevěné podlahy do koupelny

Za jeden z nejkvalitnějších materiálů k pokrytí koupelnových podlah lze považovat přírodní dřevo, vyžaduje si však patřičnou technologickou a povrchovou úpravu pro tento účel a správné zacházení a údržbu. Nejlepší pro tento účel je tzv. termo dřevo, což je tepelně upravená varianta dřeva a odborníci doporučují navíc použít termo dřevo s perem, drážkou a s mikrofází po celém jeho obvodu. Velmi dobře odolávat vlhkosti dokážou exotické dřeviny. Vhodným materiálem je například teakové dřevo, které dnes nachází vhodné uplatnění nejen na podlaze koupelen, ale i jako vnější obložení okolo bazénů. Při instalaci podlahového vytápění vybírejte dřevěné podlahy vrstvené. Ty při změně teplot a vlhkosti nepodléhají rozměrovým a tvarovým změnám.

Korkové podlahy do koupelny

Jiným přírodním materiálem vhodným na koupelnovou podlahu je například korek. Tento příjemný materiál z kůry stromů je měkký, při chůzi bosou nohou, na rozdíl od lamina či keramiky, přináší pocit tepla a je také nejlepším přírodním izolantem. Korková podlaha si však vyžaduje také precizní povrchové nalakování.

PVC podlahy do koupelny

V poslední době se oblíbeným materiálem k pokrytí koupelnové podlahy stává znovu PVC. K hlavním přednostem tohoto nově vzkříšeného materiálu patří nejen cena, ale i vysoká odolnost vůči jakémukoliv poškození, stejně jako odolnost vůči vlhkosti i snadná pokládka. Některé PVC podlahy se lepí celoplošně k podkladu, jiné jsou opatřeny i textilní nebo pěnovou podložkou a není třeba vyrovnávat podklad. Výrobci se navíc postarali o širokou nabídku vzorů, a je tak opravdu z čeho vybírat.

Vinylové podlahy do koupelny

Za nejmodernější podlahy do koupelny se dnes považují podlahy vinylové. Mají nejen vynikající schopnost odolávat vlhkosti a poškození, ale dobře také propouštějí teplo a úprava jejich povrchu dosahuje vysokých kvalit. Výběr imitujících vzorů je nepřeberný, a tak i když nejsou vinylové podlahy vyrobeny z přírodních materiálů, dokážou je imitovat na pohled k nerozeznání. V případě, že plánujete instalovat také podlahové vytápění, bude vinylová podlaha rozhodně nejvhodnější, protože skvěle propouští teplo. Prodává se buď jako vinylové role, nebo vinylové dílce a v obou případech je vhodné celoplošné přilepení. Lze použít i dílce, které se díky voděodolnému zámkovému spoji pokládají na volno a tvoří tzv. voděodolné plovoucí vinylové podlahy.

Laminátové podlahy do koupelny

Další možností, jak vyřešit podlahu v koupelně, je použít na její pokrývku laminát. Jeho instalace je však poněkud složitější a také ne všechny laminátové krytiny jsou vybaveny voděodolnou vrstvou. Některé jsou sice opatřeny vodotěsným zámkovým spojem, u jiných je však třeba vybrat a použít správný voděodolný tmel a zatmelit spoje. Pak už jen potřebujete dbát na zvláštní pečlivost při pokládce.

Podlahy do koupelny od společnosti Plancher

Máte zájem o nové podlahy do koupelny? Všechny druhy výše zmíněných koupelnových podlahových krytin dodává firma Plancher, s. r. o., která ke každé z nich poskytuje všechny potřebné odborné informace i rady a samozřejmě disponuje také týmem profesionálů, kteří jejich pokládku mohou na přání svých zákazníků také rychle a odborně provést.