Sprchový box má tu výhodu, že jde o kompletní uzavřenou sestavu. Koupelnu kvůli němu nemusíte rekonstruovat a obkládat, stačí ho jen napojit na vodu a odpad. Výrobci sprchových boxů často lákají na zabudované hydromasážní panely nebo páru, která učiní z obyčejného sprchování lázeňský zážitek. Ten se ale může záhy změnit v noční můru, pokud vyberete nekvalitní výrobek.

Zdálo by se, že box bude oproti sprchovým koutům lépe těsnit a nemůže způsobit v koupelně potopu. Bohužel v případě lacinějších boxů se objevují stížnosti, že je třeba po každém sprchování vytírat. A nejen to. Pochromované prvky se olupují, vaničky se viklají a občas i prasknou. Jestliže tedy chcete, aby vám sprchový box vydržel dlouho krásný a dobře těsnil, budete muset zainvestovat. Ceny opravdu kvalitních boxů nejsou zrovna lidové.

Sprchový kout si na rozdíl od boxu můžeme sestavit podle preferencí. Chceme k němu vaničku? Necháme ho otevřený, nebo ho zakryjeme elegantní skleněnou zástěnou? Kdo někdy čistil zanesené drážky dveří sprchového koutu, nejspíš bude hlasovat pro vybudování odtokového žlabu přímo na podlaze koupelny. K takovému řešení je potřeba mít dostatečný prostor a důkladně provedenou hydroizolaci. Před pokladem dlaždic se do všech rohů a koutů koupelny aplikují pružné výztužné pásky a zdi se natřou nejméně dvěma vrstvami tekuté hydroizolace. Sprchový kout musí mít spád alespoň 2 % a velikost odtoku by měla být přizpůsobena průtoku sprchy, jinak hrozí, že se voda bude držet na podlaze.

Sprchový kout s vaničkou a dvířky přesně vytyčuje prostor, kam bude stříkat voda, takže se hodí do menších koupelen. Ocení ho i rodiny s dětmi, které nemají vanu. Vaničky se vyrábějí z různých materiálů. Akrylátové patří k nejlevnějším, ale časem se mohou začít prohýbat a problém bývá i s těsněním. Když tedy akrylát, zvolte tvrdší polymerový akrylát, který je odolnější. Cenově dostupné jsou i vaničky vyrobené ze smaltu a v porovnání s akrylátovými si vedou lépe. Nejsou porézní, lépe se čistí a déle udrží teplo. Z luxusnějších materiálů se dá doporučit drcený mramor, který je pevný, neprohýbá se a chlubí se dlouhou životností.

Na závěr by bylo dobré připomenout, že v jednoduchosti je nejen krása, ale i snadná údržba. Při výběru sprchového koutu i boxu je dobré si v hlavě živě představovat, jak čistíte všechna jejich zákoutí. Údržba sprchy bude ještě náročnější, pokud bydlíte v oblasti s tvrdou vodou. V takovém případě můžete skleněné zástěny nebo dvířka ošetřit speciální ochrannou vrstvou, která zabrání usazování kapek na povrchu. Osvědčeným přípravkem je například AntiCalc od firmy Ravak, který by měl sklo udržet nepoškozené nejméně deset let.