Nedostatečné těsnění můžete opravit s pomocí epoxidových plastelín, určených pro lepení a tmelení tvrdých materiálů. Prodávají se ve formě tmelu, který navlhčenými prsty jednoduše vymodelujete do potřebného tvaru - můžete jím vyplnit všechna krizová místa včetně větších trhlin. Epoxidové plastelíny dokonce mohou nahradit i odštípnutý kus schodu nebo zacelit rozbitou sochu, dají se aplikovat na veškeré materiály včetně keramiky, kamene, kovu, plastu, mramoru i dřeva.

Po vytvarování plastelína během půl hodiny vytvrdne a můžete ji zbrousit a natřít. Na trhu ji hledejte například pod názvy UHU repair all, BISON epoxy repair AQUA nebo ALTECO Epo Putty. Některé plastelíny lze aplikovat i pod vodou (například na opravy stěn bazénu), musíme jen počítat s delší dobou vytvrzování.

Spáry za vanou či sprchovým koutem se obvykle vyplňují silikonem. Přestože sanitární silikony obsahují protiplísňové látky, nanesená vrstva se po čase začne odlupovat a její okraje černají rodící se plísní. Starý silikon se musí celý odstranit, což není zrovna příjemná práce, ale s pomocí nože to jde, i když je tu riziko poškrábání povrchu sanity. Šetrnější práci odvede speciální škrabka na silikon - vyrábí ji například firma Henkel - nebo rovnou chemický odstraňovač silikonu. Ten spáry zbaví i nepatrných zbytečků starého silikonu, které bychom nožem těžko odškrabávali bez poškození okolí.

Teď se naskýtá otázka - jaký silikon použít, aby vydržel déle než jeho předchůdce? Někteří kutilové se už na žádný silikon nespoléhají a raději zvolí MS polymery, které mají vlastnosti silného lepidla i tmelu dohromady a dobře odolávají růstu plísní. Z těchto přípravků můžeme jmenovat například T-REX POWER nebo BISON POLY MAX. Aplikujete je podobně jako klasický silikon, ale doporučuje se použít krycí pásku - místa, která jím znečistíte, nemůžete očistit tak snadno, je třeba použít speciální čistič.