Standardní rozměry vaniček a sprchových boxů bývají 80x80 cm nebo 90x90 cm, přičemž 80x80 cm je naprosté minimum, ve kterém si dospělý člověk může opláchnout tělo. Mnohem pohodlnější je rozměr 100x90 cm - věřte nebo ne, těch 10 cm navíc je znát. Delší strana bývá u obdélníkových sprch stranou vstupní, kratší tedy můžeme přistavit ke zdi.

Teď je otázka, jak je řešený vstup do sprchy. Pokud si člověk může vybrat, nejspíš sáhne po zástěně s jednokřídlými dveřmi, která může být dodána v bezrámovém provedení. To znamená, nejen že taková sprcha vypadá luxusně a jde ruku v ruce s minimalistickým trendem, ale navíc se snadno udržuje, protože to jediné, co na ní musíte čistit, je sklo. Jednokřídlé dveře ovšem vyžadují více prostoru - těch 90 cm dopředu jim musíte dopřát. Variantou jsou dveře otvírající se dovnitř, to pokud máte dostatečně hlubokou niku, anebo dveře dvoukřídlé, které k otevření potřebují jen poloviční prostor.

Pokud vám nevadí rámy a pojezd, můžete zvolit levnější a na prostor úspornější sprchové dveře posuvné. Sprcha s posuvnými dveřmi se vejde doslova do jakéhokoli koutu a můžete vedle ní klidně připevnit polici nebo zabudovat umyvadlo. Pohodlný vstup do sprchy poskytují dveře skládací, které se lámou dovnitř, a otevírají tak vstupní prostor po celé délce sprchového koutu.

A jestliže si opravdu nevíte rady, můžete si nechat vyrobit sprchu na míru. Tu potom přesně přizpůsobíte vašim potřebám i celkovému rozmístění ostatní sanity v koupelně.