Zdá se být téměř nemožné, aby si někdo v dnešní nepřeberné nabídce kachliček nevybral. Ale možná je to už povahou kachlí samotných - ať vypadají, jak chtějí, působí studeně. Ať mají jakýkoli tvar, vždycky mezi nimi vzniknou spáry, které mohou narušit náš vysněný design. A pokud jsme si už zvolili designově výraznou podlahu, tím hůře k ní budeme ve světě kachlí hledat jednoduchou kombinaci pro stěny.

Naštěstí je tu možnost dát klasickým obkladům sbohem a vydat se jinou cestou. Nejjednodušším řešením jsou vodovzdorné nátěry, které pořídíte v různých barevných odstínech v běžných prodejnách barev a laků. Osvědčeným přípravkem je například Primalex Fortissimo. Nátěr se nanáší minimálně ve dvou vrstvách a můžete ho jednoduše omývat houbičkou. Jeho výhodou je bezespárovost i nízká cena. Zvolit ho můžete také v případě, že se nemůžete rozhodnout, co vlastně v koupelně chcete. Když ho časem přemalujete jinou barvou nebo na něj přilepíte kachličky, nebudou vás vynaložené peníze tolik bolet.

Bezespárové jsou rovněž moderní cementové a epoxidové stěrky. Ty už jsou ale z dražšího kraje a vyžadují odbornou aplikaci. Pro zpestření stěn můžete využít také vinylové tapety, které dobře odolávají vodě a snadno se udržují. Tapety vhodné do koupelny bývají označeny třemi vlnovkami, na rozdíl od stěrky vám ale nebudou stačit přímo za vanou nebo ve sprchovém koutě.

A pokud vás láká něco skutečně luxusního, porozhlédněte se po obkladech skleněných. Nablýskaný, vysoce odolný a naprosto hladký povrch učaruje dokonalým vzhledem. Nejlépe vynikne ve sprchovém koutě nebo za zrcadlem, případně může se zrcadlem splynout v jedné rovině. Skleněné obklady se vyrábějí na míru a nemusejí být vždy jen jednobarevné - na sklo lze natisknout libovolný motiv či fotografii podle vašeho výběru. Pro ještě lepší efekt můžete skleněné hrany ozdobit LED páskem, a dopřát si tak v koupelně zvláštní intimní osvětlení.