Ovšem, není sklo jako sklo. To obyčejné by v koupelně moc dlouho nevydrželo. Každá větší skleněná plocha musí být vyrobena ze skla bezpečnostního, upraveného tvrzením, což je proces, který ji učiní téměř nerozbitnou. Důležitým ukazatelem kvality skla pro jeho využití v koupelně je pak jeho povrchová úprava. Potřebujeme takovou, jež omezí tvorbu vodního kamene i plísní a bude minimalizovat stopy po vodních kapkách. Na našem trhu najdete například zástěny s úpravou RIHO Shield, JIKA perla GLASS nebo NANOGLASS od firmy Roltechnik. Speciální úpravu ke sprchovému koutu není možné doobjednat, zástěny a dvířka musíte koupit už ošetřené.

Velice módní jsou poslední dobou v koupelnách bezrámové zástěny, které jsou téměř neviditelné. To ale neznamená, že musíme vždycky sáhnout po skle čirém. V případě obkladů by byla škoda nevyužít barevných možností, jež nabízí grafosklo. Obklady mohou být jednobarevné, ale můžete si je objednat i s různě barevnými přechody a motivy. Skleněné obklady jsou náročnější, co se týče pořizovací ceny, u nás je proto zatím vídáme spíš za kuchyňskou linkou, kde pokrývají menší prostor. V koupelně jsou znamením dokonalé elegance a luxusu.

Kromě obkladů a zástěn si můžete pořídit i třeba skleněné umyvadlo. Ceny se v tomto případě hodně liší - dost záleží na tom, zda sáhnete po kousku z běžné sériové výroby, nebo jestli si vyhlédnete něco designového. Skleněné umyvadlo může být čiré, matné, pískované i barevné - oblíbenou je například chladná modrá barva vytvářející "ledový" dojem. Ze skla se vyrábějí také vany a poklopy k záchodovým mísám... ale to už cítíme tendenci citovat známé pořekadlo, čeho je moc, toho je příliš.

Co je ovšem v koupelně se zdůrazněnými skleněnými prvky vysoce elegantní, jsou skleněné vstupní dveře. Ty zřejmě nenecháte čiré, ale zvolíte neprůhledné, například s pískovaným efektem.

Na závěr připojíme ještě dvě rady:

  • Efekt skla v koupelně zvýrazníte rafinovaným nasvícením. Rozmístění svítidel je proto stejně důležité jako volba kvalitních skleněných výrobků.
  • Na sklo nikdy nepoužívejte abrazivní čisticí prostředky, které by mohly nejen poškrábat samotné sklo, ale také znehodnotit jeho ochrannou povrchovou úpravu.