Sanita umístěná přímo v ložnici nabízí pohodlí i eleganci zvětšeného propojeného prostoru. Po probuzení to nemáte daleko k umyvadlu, večer se z teplé koupele přemístíte rovnou do peřin. Propojení koupelny a ložnice odstraňuje bariéry a prosvětluje interiér, což je velice pěkné na pohled, a tak se toto řešení stalo jedním z trendů nové doby.

Pokud si přejete osobní koupelnu, kde budete mít s partnerem soukromí a ostatní členové rodiny vás zde nebudou rušit, pak je koupelna spojená s ložnicí dobrým nápadem. Zóna hygieny může být přitom od zóny spací oddělena příčkou nebo zástěnou, aby na vás partner nekoukal z postele jak na televizi.

V případě spojené ložnice s koupelnou je však potřeba zvážit několik věcí:

Podlahová krytina

V ložnici nemíváme na podlahu vysoké nároky, pokud sem ale chceme umístit sanitu, podlahová krytina bude muset být odolná proti vodě a vlhkosti. Samozřejmě je možné pro koupelnu vytvořit oddělený kout, pro který se vybere krytina, jež snese přímý kontakt s vodou. Spíše než klasické dlaždičky se volí tropické dřevo, kámen či epoxidová stěrka. To platí i pro obklady.

Teplota vzduchu

Proti propojení koupelny s ložnicí hovoří hlavně rozdílné teploty, které od těchto místností vyžadujeme. V koupelně obvykle chceme příjemné teploučko, na spaní je lepší trochu zima.

Vlhkost

Trápí-li vás v ložnici suchý vzduch, přítomnost tekoucí vody problém zmírní. Když je ale vlhkosti příliš, začnou se tvořit plísně. Propojený prostor bude potřeba dobře větrat, aby zvýšená vlhkost neškodila zdem a okolnímu nábytku.