Světlé barvy prosvětlují a opticky zvětšují prostor, a proto se skandinávským stylem často inspirujeme při zařizování malých tmavých koupelen. Aby však bílá koupelna nepůsobila příliš studeně, volí se podlahy a někdy i část obkladů v dekoru světlého dřeva. Pokud máte v koupelně okno nebo aspoň skutečně dobře vyřešené odvětrávání, můžete si sem dovolit i dřevo pravé. Musí být ale náležitě ošetřeno proti působení vody a vlhkosti a nátěr budete muset často opakovat.

Levnějším a na údržbu nenáročným řešením jsou keramické obklady v imitaci dřevěné struktury. Působí teplejším dojmem než klasické bílé kachlíky a díky nepravidelnému dekoru na nich není vidět každé smítko. Skandinávský styl se nevyhýbá ani tmavším odstínům, které působivě zdůrazní určitou část místnosti - například stěnu za vanou nebo sprchový kout.

Ačkoli skandinávský styl může někomu připadat příliš minimalistický a strohý, má jednu velkou výhodu: na neutrálním světlém pozadí vyniknou sebemenší barevné doplňky. Líbí se vám světle zelená? Pořiďte si sem zelenkavé záclonky, předložku k vaně a na polici vystavte zelenou vázu. S přicházející zimou budete mít možná náladu na jinou barvu - tmavě červené svíčky a ručníky zcela změní atmosféru koupelny a bude vás to stát jen pár korun.

Ve skandinávských koupelnách vynikají rovněž zelené rostliny. Opět to ale není nápad pro každého - k pěstování rostlin potřebujete čerstvý vzduch, takže bez okna to nepůjde. Vlhké a stinné prostředí koupelny bude vyhovovat kapradinám, ty mohou být umístěny skutečně někde v rohu. O něco více světla budou vyžadovat bromélie a tropické orchideje, které vás v koupelně opakovaně potěší nádhernými květy.