Když však přemýšlíme nad praktickou stránkou, převažují spíše nevýhody. Než se tedy rozhodnete do volně stojící vany s konečnou platností investovat, popřemýšlejte o následujících bodech:

1. Máte v koupelně dostatek místa?

Volně stojící vana nevynikne, pokud ji připlácnete do rohu ke dvěma stěnám podobně jako vanu zápustnou. Ve stísněném panelákovém jádru je tedy toto řešení prakticky nemožné, volně stojící vana potřebuje dostatek průchozího prostoru aspoň ze tří stran.

2. Jak vyřešíte přívod a odtok vody?

Pokud chcete vanu postavit doprostřed místnosti, počítejte se zvýšenými náklady na instalatérské práce. Rozvody se budou muset vést podlahou a k vaně bude třeba namontovat volně stojící baterii, která je sama o sobě z dražšího kraje. Cenově schůdnějším řešením je postavit vanu kratší stranou ke stěně a baterii zabudovat klasicky do zdi.

3. Jaký materiál?

Vzhled vany přirozeně přizpůsobíte stylu, ve kterém se ponese celá koupelna. Máte-li rádi art deco nebo obecně retro, nejspíš se zhlédnete v klasické litinové vaně na nožičkách. V moderních koupelnách vypadají úžasně oválné vany z litého mramoru či umělého kamene, jejichž nevýhodou bývá vyšší hmotnost. Předpokládáme sice, že takovou vanu nebudete instalovat do chátrajícího domku, kde se propadá podlaha, nicméně vyšší hmotnost musíme vzít v úvahu už kvůli manipulaci. Mnohem lehčí variantu představují vany akrylátové, které se dnes vyrábějí i v kvalitnějších verzích a nemusejí udělat ostudu ani luxusně pojaté koupelně.

4. Nevadí vám vytírat?

Úklid koupelny s volně stojící vanou bývá o něco náročnější. Jestliže vana stojí na nožičkách, musíte čistit podlahu nejen kolem ní, ale i pod ní. U všech van stojících volně v prostoru se pak čas od času neubráníte šplouchancům všude okolo - ať už máte malé děti, které ve vaně rády vyrábějí mořské vlny, nebo si chcete spláchnout vlasy sprchou, zkrátka je tu mnohem více plochy, která se dá takříkajíc "zadělat". Ze všech stran musíte čistit i samotnou vanu.

5. Jak si vytvoříte odkládací prostor?

Při koupeli jsme zvyklí mít po ruce základní toaletní potřeby jako mýdlo, žínku a šampon. U volně stojících van ale bývá problém, kam je odložit. Je možné si za tímto účelem pořídit desku přes vanu nebo k vaně přistavit elegantní stolek. Ten může být i skládací, aby se dal po koupeli zase uklidit a nenarušoval celkový design koupelny.