Chytré koupelnové doplňky jsme si donedávna spojovali spíš se zemí vycházejícího slunce. Japonci jsou známí hračičkové a kromě toho jsou posedlí hygienou, takže neustále vymýšlejí technologie, které jim umožní vykonat v koupelně veškeré potřeby, aniž by se přitom museli něčeho dotýkat. Některé vymoženosti se nicméně prodávají i u nás - třeba chytrý zubní kartáček s Bluetooth, s časovačem, několika režimy čištění a trojnásobnou kontrolou tlaku pořídíte za něco málo přes 3 tisíce korun.

Pojďme ale k těm sprchám. U sprchy nás zajímá především spotřeba vody a její teplota. Ideální teplotu vody tradičně zkoušíme rukou a někdy se trochu opaříme, než naštelujeme tu správnou. Těmto drobným incidentům má zabránit sprchová hlavice s LED podsvícením vodního proudu, která vám teplotu vody ukáže změnou barvy. Barevné odstíny proudu vody jsou navíc i pěkné na pohled, takže jde zároveň o jakýsi estetický doplněk koupelny.

O poznání dražší, ale zato vychytanější jsou sprchové hlavice, které umějí spočítat spotřebu použité vody. U nás se prodává sprcha Hydrao, která vám barevným podsvícením proudu vody naznačí, kolik litrů jste už spotřebovali. Můžete tak lépe kontrolovat, jaké množství vody na svou hygienu vyplácáte, a snažit se spotřebu snížit. Prostřednictvím aplikace v chytrém telefonu si sami nastavíte délku sprchování i preferované barvy, sledovat můžete i množství energie potřebné k ohřevu vody.