Samostatné pračky dnes nabízejí řadu špičkových funkcí, které se do přístrojů 2 v 1 prostě nevejdou. Neznamená to, že pračky se sušičkou prát neumějí, jen u nich bývá omezený výběr pracích programů. Větší problém je se sušením - prádlo může být i po dvou hodinách stále vlhké a zmačkané. To je však většinou způsobeno tím, že necháme sušit celou vypranou várku prádla najednou, ačkoli se doporučený objem vhodný pro praní a sušení liší.

Jinými slovy, pokud má taková pračka kapacitu praní 8 kg prádla, usušit v ní můžete na jeden ráz pouze 5 kg. Ve finále tedy na jedno praní připadají dvě sušení, což není z časového hlediska zrovna praktické. V tomto ohledu vám nepomůže ani vyšší investice, různé kapacity praní a sušení mají i luxusní přístroje za 65 tisíc Kč.

Pokud vás to stále neodradilo, nemáte ani možnost postavit samostatnou sušičku nad pračku a opravdu si výrobek 2 v 1 hodláte koupit, při výběru se dívejte na jeho energetickou náročnost a také na hlučnost. Energetická třída A už je dnes v podstatě standardem, i když levnější výrobky mohou spadat do třídy B. Přesnější představu o výdajích za elektřinu získáte porovnáním údajů o spotřebě energie uvedených na energetickém štítku. Zjistíte tak, že některé dražší výrobky mohou být kupodivu úspornější než některé levnější. Na druhé straně však dejte pozor, aby vás u cenově dostupnějších praček nezklamal hlučný chod.

Je třeba dodat, že recenze zákazníků, kteří si pračku se sušičkou v minulosti zakoupili, zdaleka nejsou jen negativní. Všechno záleží na zvoleném modelu a nakonec i na vašich osobních nárocích. Výrobek 2 v 1 je vždycky tak trochu o kompromisu, s tím je nutné počítat už dopředu.