Přestože toaleta slouží jen "k tomu jednomu účelu", její výběr bychom neměli podcenit. Toalety se od sebe liší jak náročností na údržbu, tak třeba objemem vody, kterou splachujeme. V neposlední řadě hraje roli také pohodlné dosednutí na prkénko.

Klasickým typem jsou WC volně stojící, u nichž je záchodová mísa pevně připevněná k podlaze a nádržka na vodu je od ní oddělená. Pro tato WC je typický svislý odpad a hluboké splachování. Výhodou je jednoduchá instalace a nízká pořizovací cena.

Moderněji vyhlíží mísy závěsné, které mají odpad i splachování nainstalované ve zdi. Pod záchodovou mísou můžete jednoduše vytřít, odpadá otírání záhybů podpůrné nohy, kde se obvykle drží hodně špíny. Instalace i případné opravy jsou však náročnější, a tudíž také dražší. Podmínkou pro závěsnou mísu je samozřejmě dostatečná nosnost zdi.

Snazšímu udržení hygieny napomáhají různé povrchové úpravy, které brání mikroorganismům, aby se usazovaly v povrchových pórech, a zároveň jsou prevencí proti vodnímu kameni a plísním. Klasická povrchová úprava se nanáší na glazuru mísy až po vypálení a neměli byste ji čistit abrazivními prostředky. Povrchová vrstva, která se nanáší už během výroby a projde procesem vypalování spolu s mísou, je odolnější a mívá vyšší životnost.

Antibakteriální úpravu může mít i sedátko. Praktické jsou systémy, které umožňují sedátko rychle demontovat od keramiky, a mísu tak snadno vyčistit.

Při výběru toalety by nás měla zajímat také spotřeba vody při splachování. U starých WC proteklo do odpadu při jednom spláchnutí až 9 litrů. Dneska existuje systém tzv. dvojitého splachování, kterým lze spotřebu vody výrazně omezit. K dispozici jsou dvě tlačítka - malým tlačítkem spláchnete WC po vykonání malé potřeby třemi litry vody, velké tlačítko je na objem 6 l a využijete ho po potřebě velké.

Pohodlí při sezení "na trůnu" zajistí správně zvolená výška toalety. Vysokým lidem obvykle nevyhovuje standardní výška okolo 43 cm, vyšší záchody ale zase nejsou vhodné pro rodiny s malými dětmi. Máte-li doma seniory nebo osoby se sníženou pohyblivostí, oceníte doplňky typu madla, podpěry, nástavce či WC křesla. Toaleta v tomto případě bude potřebovat více prostoru, na což se musí myslet už při plánech na stavbu či rekonstrukci.