Rozměry sprchových koutů začínají už na 70x70 cm v případě koutů čtvercových a na 75x75 cm u koutů čtvrtkruhových. Je třeba ale zmínit, že se jedná o rozměry minimální, které budou vyhovovat málokomu. V takové sprše se sotva otočíte. Pohodlné sprchování začíná na hranici 85x85 cm, a pokud se rádi sprchujete ve dvou, váš sprchový kout by měl mít na délku aspoň 1 m.

Sprchové kouty potřebují kolem sebe dostatek místa, aby se do něj pohodlně vcházelo třeba i v případě, že budete po operaci nebo úrazu. Méně místa logicky zabírají kouty s posuvnými či zalamovacími dveřmi; naopak dveře otočné potřebují prostoru více, na druhé straně ale poskytují širší vstup a lépe se čistí.

Renomovaní výrobci vám mohou vyrobit sprchový kout v atypických rozměrech přesně na míru vaší koupelně, je však třeba myslet na to, že k těmto rozměrům nemusíte sehnat odpovídající vaničku. Atypické rozměry sprchy se proto uplatňují spíš v domech, kde je možné vybudovat odtokový žlab.

Rozměrem, kterého si někdy při pročítání nabídek v katalogu pro samé měření půdorysu ani nevšimneme, je výška. Některé sprchové kouty jsou vysoké jen 175 cm, což může být pro osoby vyššího vzrůstu dost málo. Za ideální se považuje výška 190-200 cm, záleží také ovšem na tom, zda je zástěna upevněna na vyšší vaničce, nebo stojí přímo na zemi.

Nižší sprchy oproti tomu oceníte v podkroví se šikmými stěnami. Velice luxusně vypadají na míru zhotovené skleněné zástěny, které jsou seříznuty tak, aby kopírovaly úhel šikminy. Z hlediska ušetření pár centimetrů na výšku se v podkroví vyplatí zvolit mělkou vaničku z litého mramoru nebo odtokový žlab.