1. Začínáme odpadem

„Poměrně často se setkáváme s tím, že si lidé nechají nejprve od instalatéra vyvést odpad, a až poté vybírají nábytek. Tím ale docílí pouze toho, že jim vybraný nábytek nebude na odpad přesně pasovat, a jediným řešením tak bude skříňka na míru,“ upozorňuje Ing. Petr Blažek, generální ředitel společnosti Dřevojas, v. d. Při zařizování koupelny je proto potřeba nejprve vybrat jednotlivé kusy nábytku a sanity a jejich rozměry poté zkonzultovat s instalatérem. Stejného postupu se držte i v případě výběru zrcadlové galerky. Nejprve si zvolte konkrétní typ a až poté se pusťte do řešení elektrických rozvodů.

2. Spokojíme se s levnými sifony a ventily

Odborníci všude radí, abychom si pořídili co nejkvalitnější vanu, zástěnu a umyvadlo, detaily typu sifony a napouštěcí či vypouštěcí ventily se ale často přehlížejí. Přitom jejich odolnost hraje v koupelně nezanedbatelnou roli, stejně jako možnost jejich snadného čištění.

3. Malá koupelna = malé kachličky

Máte pocit, že se do malé koupelny nehodí velkoformátové obklady? Je tomu naopak. Rozměrnější dlaždice a kachle malou místnost sjednotí a opticky zvětší. „Velkým plusem velkoformátových obkladů a dlažeb je jejich rektifikace. V praxi to znamená, že můžete obklady a dlaždice pokládat s minimální spárou. Koupelna pak působí čistě a elegantně,“ říká jednatel firmy M.B.Keramika Martin Bezděk. Díky velkým rozměrům – běžné jsou dnes obklady a dlažby o rozměru od 60x120 cm až po 160x320 cm – se na zdech bude nacházet také minimum spár. Tím se výrazně zjednodušuje jejich údržba ve spojení s možnými nečistotami či plísněmi.

4. Široké bílé spáry

Když jsme nakousli spáry, měli bychom připomenout, že jednotlivé kachle od sebe nemusejí být vzdáleny půl centimetru a že spárovací hmotu dnes seženete v řadě různých barev. Z nějakého důvodu však dodnes v koupelnách vídáme obklady orámované širokými bílými liniemi, které koupelně ubírají na eleganci. Odstín spárovací hmoty by měl být co nejpodobnější odstínu obkladů, aby obložená plocha působila celistvým dojmem. Nemůžete-li se rozhodnout mezi dvěma odstíny, zvolte raději ten tmavší.

5. Nedostatečné odvětrávání

Jestliže v koupelně nemáme okno a nebydlíme ani v pasivním domě s funkčním rekuperačním systémem, budeme potřebovat kvalitní ventilátor, který bude z koupelny odsávat vlhký vzduch a bránit vzniku plísní. Samotný ventilátor ale nestačí; důležitá je i jeho správná instalace a správně navržené vedení odsávaného vzduchu. Může se totiž stát, že teplý vlhký vzduch z koupelny bude po setkání s chladným venkovním vzduchem kondenzovat a ve formě kapek stékat vývodem zpět.