Tvar a velikost zrcadla přirozeně přizpůsobíme místu na stěně a celkovému stylu koupelny. Důležitá je však výška, ve které bude zavěšeno. Vyšší pánové by se při pohledu do zrcadla neměli hrbit, na druhé straně by do něj měly vidět i osoby menšího vzrůstu a děti. Pro spokojenost celé rodiny je proto lepší vybírat vyšší modely a ukotvit je o něco níže.

Určitě jste si všimli, že v některých zrcadlech vypadáte lépe než v jiných. Za tyto odlišnosti nemůže ani váš momentální vzhled, ani samo zrcadlo, nýbrž světlo, které je zrcadlem odráženo. Nejpřirozenější obraz poskytne zrcadlo umístěné v koupelně, kam proniká denní světlo oknem. V panelákových jádrech, kde musíme i za bílého dne svítit, abychom tu viděli na krok, je třeba osvětlení koupelny dobře zvážit. Ostrá zářivka nad zrcadlem z vás učiní bledého upíra, pouhé hlavní světlo na stropě zase zpravidla nepostačí k tomu, aby si žena nanesla pečlivě make-up nebo vytrhala obočí.

Decentním doplňkovým osvětlením mohou být bodová světla umístěná nad horním okrajem zrcadla, dnes už ale bez problémů seženete i taková zrcadla, která v sobě mají světla přímo zabudovaná. Do moderních koupelen pronikají také modely s dalšími chytrými prvky - pořídit se dají zrcadla s integrovanými hodinami, rádiem nebo s topnou fólií proti zamlžení. Dostáváme se do doby, kdy přijdeme ráno do koupelny, a zrcadlo nám sdělí předpověď počasí.

Klasickým zrcadlům bez technických vymožeností přesto ještě zdaleka neodzvonilo. Dokonce se vrátila do módy zrcadla s rámy, která potírají minimalistickou nudu a přidávají koupelně na osobitosti. Zrcadlo vůbec nemusí být nenápadné, naopak se může stát designovým doplňkem, který budete hrdě ukazovat návštěvám stejně jako to úžasné nové umyvadlo.