Je tedy celkem jasné, že když dojde na sprchový kout, tak se jen těžko spokojíte s klasickým závěsem. Nejenže totiž často neplní svůj účel, ale také se dost nešikovně udržuje a vyžaduje časté výměny, proto se mnohem více vyplatí sprchové dveře.

Jak je ale vybrat?

Nika, nebo box?

Jedním z hlavních kritérií, podle kterých lidé vybírají sprchové dveře, je způsob jejich otevírání. V tomto ohledu mají výhodu ti, kteří vybírají spíše mezi sprchovými boxy. Ty už totiž bývají dveřmi vybavené, a tak si člověk nemusí dělat starosti s tím, že by je musel vybírat samostatně.

Na druhou stranu však mají pevné rozměry, takže nemusí vyhovovat každému prostoru, a také spoustu záhybů a zákoutí, které nejsou na údržbu zrovna ideální.

Právě z toho důvodu spousta lidí volí spíše niku - tedy výklenek ze tří stran ohraničený zděnými stěnami nebo zástěnami a vybavený samostatnými sprchovými dveřmi.

U této varianty se meze příliš nekladou, co se týče velikosti sprchového koutu i samotné podoby dveří, jelikož nabízí mnohem širší manévrovací prostor. Na Levna-Koupelna.cz jich najdete celou řadu, a to v nejrůznějších rozměrech i provedeních.

Můžete posouvat, vyklápět i zalamovat

Než se pustíte do výběru sprchových dveří, měli byste se rozmyslet, jaký systém otevírání vám bude nejvíce vyhovovat.

Lidé, kteří hledají řešení pro malou koupelnu, obvykle volí dveře zalamovací, jelikož jim poskytují relativně široký vstupní prostor i v případě malých sprchových koutů. Navíc nemají tolik zákoutí, kde by se mohla usazovat špína a bakterie, což nejspíš ocení především zástupkyně něžného pohlaví, které se o úklid koupelny obvykle starají.

Na druhou stranu však mají poměrně vysoké nároky na hloubku sprchového koutu, tedy pokud se zalamují dovnitř. Jestliže máte pocit, že byste s tím mohli mít problém, zvolte spíše dvoukřídlé dveře.

Nemají až tak velké nároky na okolní prostor jako dveře jednokřídlé a zároveň nabízí praktické otevírání. Otevírají se totiž směrem ven, a tak člověku poskytují mnohem větší pohodlí uvnitř sprchového koutu.

S tímto typem dveří se vám ve sprše uvolní místo na to, abyste do ní nainstalovali poličku na potřebné kosmetické přípravky nebo háčky na houbičku nebo další příslušenství, které byste ve sprše mohli potřebovat. Sprchování tak bude mnohem pohodlnější a příjemnější, jelikož budete mít vše hezky po ruce.