Například pákové baterie oproti kohoutkovým uspoří až 40 % vody, není proto divu, že se dnes staly už jakýmsi standardem. Milovníci retro stylu však nemusejí zoufat, klasické kohoutky se stále prodávají.

Za účelem šetření vody si dnes stále častěji pořizujeme baterie termostatické, u nichž odpadá potřeba štelovat vodu na potřebnou teplotu. Teplota vody je předem nastavena a během mytí se nemění, i když proud vody několikrát zastavíte a opětovně pustíte. Termostatické baterie mívají bezpečnostní pojistku, která brání malým dětem změnit teplotu vody na příliš horkou, a chrání je tím před opařením. Tím, že termostatické baterie nemají páku a nevyčnívají do prostoru, šetří i místo v malé sprše.

Vedle praktičnosti však u vodovodní baterie hledíme také na design. Stojánkové baterie k volně stojící vaně či k umyvadlu na desku mohou být doslova malým uměleckým dílkem. Ačkoli ve světě letos letí mosazná a měděná barva, u nás se na výsluní stále drží stříbrný nerez; to je nejspíš dané tím, že baterií jiných barev je na trhu přeci jen dost omezené množství.

A pak jsou tu možnosti pro fajnšmekry. U firmy Grohe je možné nechat si vyrobit vodovodní baterii téměř na míru. Zákazník si může zvolit barvu, povrchovou úpravu a typ rukojeti i její vnitřní vložku, která může být černá nebo bílá – ze skla či mramoru. Grohe navíc představilo výrobu baterií pomocí 3D tisku z kovu. Základním materiálem je zde surová ocel, která je vysoce odolná vůči korozi a současně velmi dobře tvarovatelná. Finální produkt tak může mít jakýkoli originální tvar podle přání zadavatele.

Pro ty, kdo se rádi kochají pohledem na vodní proud a chtějí pobyt v koupelně přiblížit lázeňskému prožitku, jsou tu baterie vodopádové. Ty umějí vodu vytvarovat do širokého plochého proudu, který má připomínat vodopád. Do nespoutanosti vodního živlu ve skalách to má daleko, ale je to hezké - už díky modernímu designu, který se těmto bateriím nedá upřít.