Do koupelny obvykle chodíme jen za účelem osobní hygieny nebo úpravy vzhledu, a tak předpokládáme, že malé děti se sem vypraví jen v našem doprovodu, a to ještě často z donucení. Jenomže dětská fantazie vidí v prostředí koupelny mnohem víc potenciálu než jen možnost vykoupat se a vyčistit si zuby. Věděli jste třeba, že když se položí stolička do vany, můžete si hrát na Titanik? Z umyvadla se během minuty stane rybník, kam budou chodit figurky z kinder vajíček na plavecký výcvik. A tak dále.

Pro případ, že dítě v nestřeženém okamžiku vnikne do koupelny a dá průchod své představivosti, bychom tu měli učinit určitá opatření: například vždy důsledně vypojovat elektrospotřebiče typu kulmy a fény na vlasy, elektrické zásuvky opatřit záslepkami a uzamknout skříňky se vším, co by dítěti mohlo ublížit. To se týká nejen chemických prostředků i léků, které někdo v koupelně skladuje, ale také některé kosmetiky.

Každé dítě je samozřejmě jiné, a nejlépe to můžete pozorovat, když máte dětí víc. Zatímco to prvorozené nikdy nenapadlo věšet se na umyvadlo nebo olizovat parfém, to druhé prostě musí zkusit všechno. Dopředu se to nedá odhadnout.

Tipy, jak zabránit úrazu v koupelně:

  • Dlažba by měla mít protiskluzovou úpravu. Dlaždice vhodné do koupelny poznáte podle piktogramu bosé nohy a písmene B.
  • Dbejte na to, aby neklouzaly ani další povrchy, na které dítě stoupá nohou, včetně dna vany a sprchové vaničky. Předložky k vaně se dnes už běžně prodávají s protiskluzem. V případě, že si dítě k umyvadlu a toaletě dopomáhá stoličkou nebo schůdky, jejich horní plocha by měla být potažena nesmekavou gumou a spodní strana opatřena gumovými nožkami nebo nesmekavou lištou.
  • Investujte do termostatických baterií, které samy regulují teplotu vody a mají v sobě zabudovanou dětskou pojistku proti opaření.
  • Využijte dnes už běžně dostupné doplňky jako chrániče ostrých rohů, zarážky do šuplíků a záslepky do zásuvek. Nenechávejte nikde jen tak ležet elektrické spotřebiče nebo ostré předměty (např. žiletky).