Světoví designéři však musejí něčím překvapit každý rok, je to jejich práce. Na veletrhu CERSAIE v italské Bologni se proto loni na podzim objevily odvážné velkoformátové obklady imitující mramor v rozličných kresbách a výrazných barvách. Černá v koupelně už dávno není tabu; místnosti dodává magickou a intimní atmosféru a tváří se luxusně.

Na veletrhu sklidily ohlas také obklady imitující zkorodovaný plech, do nichž designéři tentokrát přimíchali různé barvy, například petrolejově modrou nebo cihlovou. Výsledek jako by připomínal díla abstraktních malířů.

Volně stojící vany a umyvadla na desku zůstávají hitem, se stoupající bytovou tísní v celém západním světě si však výrobci začínají uvědomovat, že každý nedisponuje koupelnou královských rozměrů, a tak se pro jednou zaměřují na koupelny menší, či dokonce zcela maličké. V budoucnu proto můžeme očekávat větší rozmanitost koupelnového nábytku určeného pro malé koupelny a více vychytávek pro navýšení úložného prostoru.

Spojení s přírodou ovšem zůstává žádanou preferencí. Projevuje se jak přírodními motivy na obkladech a tapetách, tak v dekorech přírodního kamene. Od jádrových koupelen se v novostavbách upouští, protože ideální koupelna roku 2020 by měla mít okno. To umožní nejen výhled ven, ale také pěstování zelených rostlin, které místnost příjemně zútulní.