Kapající kohoutek a protékající záchod

Zanedbané závady se mohou velmi vymstít a je potřeba je opravit prakticky hned. Vadný kohoutek či jeho těsnění vás totiž může přijít až na 54 litrů vody denně navíc a nádržkou protékající toalety proteče v nejhorším případě až 2000 litrů vody za den.

Opravy takových závad přitom nejsou složité, obzvláště u moderních toalet jde obvykle o jednoduchou a levnou výměnu ventilu. Oprava se nemusí vyplatit jen u velmi starých splachovacích systémů. „V minulosti se totiž vyráběly šroubovací ventily, které se daly demontovat jen po vyšroubování celé nádržky,“ říká Martin Jurkovič, projektový manažer břeclavské společnosti Alca plast.

V těchto případech je lepší staré splachovací zařízení rovnou vyměnit, nejlépe za duální systém, jenž umožňuje vybrat si spláchnutí třemi, nebo šesti litry vody. Pokud jste dosud splachovali po každé potřebě 10 litry vody, můžete ročně ušetřit na vodném až 800 Kč za osobu.

Množství splachované vody lze však dávkovat i pomocí jednoduchého zařízení WC Stop od české firmy Watersavers, které instalujete do nádržky stávající toalety.

Osobní hygiena

Je známo, že krátké sprchování je podstatně ekonomičtější než plná vana o objemu 180 litrů. Víme také, že existují úsporné baterie a termobaterie. Voda se dá však k tomu ušetřit i drobnými návyky:

  • Zatímco vodu odtáčíte a nastavujete její proud a teplotu, zachyťte ji do nádoby. Může být využita třeba na zalévání rostlin.
  • Když si čistíte zuby nebo nanášíte šampon na vlasy, vodu na těch pár minut vypněte. Nepotřebujete ji.
  • Nesprchujte se déle než 5 minut.

Praní prádla a mytí nádobí

Při výběru nové pračky se nedívejte jen na její energetickou náročnost, ale také na spotřebu vody za jeden cyklus. Některé moderní pračky si prádlo před zahájením cyklu zváží a podle toho rozhodnou, kolik vody si k pracímu cyklu vtáhnou. Ekonomičtější pak samozřejmě bývá buben naplnit, než pračku zapínat kvůli vyprání jedné mikiny a dvou triček.

Stejně se to má s myčkou nádobí. I tady se spotřeba vody u jednotlivých výrobků liší a nemá smysl toto chytré zařízení startovat jen s hrnečky od snídaně. Pokud nádobí myjete ve dřezu, nemyjte ho pod tekoucí vodou, ale dřez zašpuntujte. Očištěné nádobí můžete naskládat do škopku a pěnu z něj poté krátce opláchnout. Výhodou je v tomto případě dvoudřez.