Při zařizování malé koupelny je důležité vsadit na jednoduchost. Čím více barev a vzorů sem vtěsnáme, tím stísněněji na nás bude prostor působit. Nezapomeňme, že sem přijde i nějaká ta skříňka, zrcadlo, držák na ručníky... to všechno jsou prvky, které pohledově rozbíjejí jednolitý vzhled stěn. Základ by měl být proto designově prostý, v neutrální barvě, ať už je to bílá, nebo různé odstíny šedé či béžové. Vzoru se přitom tak úplně vyhýbat nemusíme - v módě jsou letos například velkoformátové obklady v imitaci mramoru, což sluší i malým koupelnám.

Pro jednu stěnu či její část můžeme zvolit obklady kontrastní, a to klidně tmavé: černá barva zvýší eleganci, imitace dřeva prostor zútulní. Nemusíme se přitom bát, že se tím koupelna opticky zmenší, naopak stěny získají určitou strukturu, která odvede pozornost od reálné velikosti místnosti. Kontrast nemusí být tvořen jen barvou, ale také typem obkladů - pěkně mohou vypadat třeba hexagony, případně i mozaika.

Zmínili jsme velkoformátové obklady. Ty se v současné době do malých koupelen hodně doporučují, protože prostor opticky sjednocují a vypadají luxusně. Navíc je většina z nich vyráběna v rektifikovaném provedení, takže se dají pokládat s minimální spárou. Je třeba jen myslet na to, že při použití velkoformátových obkladů zůstane více prořezu, takže je nutné při jejich koupi počítat s větší rezervou. V opravdu miniaturních koupelnách se to ani nemusí vyplatit.

V případě menších obkladů se do malých koupelen volí spíše obdélníky než čtverce, protože sem vnášejí více dynamiky. Je na vás, jak je aplikujete: ve svislém směru opticky zvýší strop, v horizontálním koupelnu rozšíří.