Firmy dnes nabízejí různé betonové stěrky a štuky, v hobby marketech seženete řadu omítkových směsí pro finální úpravu interiéru, které můžete s trochou cviku aplikovat i svépomocí. Co se ale hodí do koupelny?

Při výběru finální úpravy koupelnových stěn musíme hledět nejen na odolnost vůči vlhkosti, ale také na to, jaký podklad zvolená úprava vyžaduje. Například benátský štuk se nanáší ve velmi tenké vrstvě, a povrch je proto nutné před aplikací důkladně připravit - zbrousit, případně i oškrabat, vyrovnat, očistit a ošetřit penetračním nátěrem.

Benátský štuk obsahuje příměs mramoru, a díky tomu v koupelně vypadá naprosto luxusně. Určitým nedostatkem je snížená odolnost vůči vodě, takže v místech, jako je sprchový kout nebo zeď za vanou a umyvadlem, musí být chráněn vrstvou laku nebo vosku. Z tohoto důvodu by měl benátský štuk aplikovat profesionál, protože sebemenší trhlinka může v budoucnu způsobit problém. Koupelna by měla být v každém případě dobře odvětrávaná.

Stejně tak je potřeba zalakovat i veškeré stěrky na bázi cementu. Odborníci proto doporučují do koupelny zvolit raději stěrky epoxidové nebo polyuretanové, které do sebe vodu v případě poškození laku nenasají.

Zvláštní postavení mezi štuky zaujímá štuk marocký. Jde o finální úpravu pro náročné majitele koupelen, kteří se nespokojí s ničím obyčejným. Marocký štuk je velmi tvárný materiál, jenž po zaschnutí vyniká tvrdostí a odolností vůči vodě a vlhkosti. Je možné jím omítnout i vanu, umyvadlo nebo sprchový kout, a dodat tak sanitě jedinečný vzhled. Nerovnosti a barevná nejednotnost povrchu se v případě marockého štuku považují za přednost. Ve výsledku byste se měli v koupelně cítit jako v marockých lázních.