Rustikální styl je širokým pojmem, který dává hodně prostoru pro osobní tvořivost. Koupelna v tomto duchu vás může přijít velmi draho anebo také velmi levně, záleží jen na tom, jak k tradičnímu vybavení přistoupíte. Můžete zvolit teakovou podlahu, kamenné či keramické umyvadlo, samostatně stojící vanu a mosazné baterie. Anebo sáhnete po keramické dlažbě v imitaci dřeva, umyvadlo obyčejné zápustné, jaké stačilo našim babičkám, a vestavěnou vanu obložíte třeba obklady imitujícími kámen. Oběma způsoby si vytvoříte základ, ve kterém dominuje syrový vzhled přírodních materiálů poukazující na staré časy.

Retro je dnes velmi populární a výrobci se tomuto trendu přizpůsobují. Na trhu seženete koupelnové skříňky se zdařile vykreslenou patinou, retro vany a umyvadla mívají v obchodech svou samostatnou kategorii. Kouzlo venkovské koupelny nicméně získáte i recyklací starého vybavení. Máte-li v koupelně okno nebo aspoň řádné větrání, můžete sem postavit jakoukoli starou masivní skříňku na nožičkách, které jste dopřáli nový ochranný nátěr. Nožičky jsou důležité z důvodu, aby se ke spodní desce nedostala rozlitá voda. V prostornějších venkovských koupelnách se dají využít i dřevěné stoličky, židle nebo žebříky, které poslouží k odkládání oblečení před koupelí.

Rustikální styl se v našich krajích většinou inspiruje selským prostředím českého venkova. Nikde ale není psáno, že se na něj musíme omezit. Barevné kachličky s hravými vzory typické pro Středomoří nebo romantická zdobnost oblíbená v Provence si nacházejí příznivce i u nás. Výsledná koupelna bude vždy originálem vyjadřujícím osobnost a preference jejího majitele.