Na vlastní pěst, nebo si nechat poradit?

Před začátkem rekonstrukce je potřeba položit si otázku, zda se do rekonstrukce pustíte sami, nebo bude vše realizovat specializovaná firma. Ať už se rozhodnete jakkoliv, radíme vám, ať si vše dobře promyslíte. Chyby, kterých se můžete dopustit vy nebo najatá firma, mohou být nenávratné, v lepším případě pouze finančně náročné. Tímto ale rozhodně od rekonstrukce nechceme nikoho odhánět.

Představy, návrhy, plány

Už jste se rozhodli, zda se do koupelny pustíte svépomocí, nebo s firmou, teď přichází ta méně příjemná část práce. A to dát do kupy vaše představy, návrhy a utvořit z nich plány. Je potřeba dohodnout se na stylu a designu, v jakém bude koupelna zařízená. Od toho se bude odvíjet i výběr veškerého koupelnového vybavení (vana/sprchový kout, záchod, umyvadla apod.), barevné odstíny i materiálové zastoupení jednotlivých prvků koupelny.

Pokud toužíte po moderní koupelně, která bude splňovat kritéria současných trendů, zvolte přírodní materiály (dřevo, keramika), čisté linie a neutrální barvy (bílá, černá, šedá, béžová). To vše jsou předpoklady pro minimalismus, který v současné době kraluje nejen ve světě koupelen.

Výměna vany za sprchu a obráceně

Ve velkém množství případů se rekonstrukce motá hlavně okolo výměny sprchového koutu za vanu či naopak. Sprchový kout lidé preferují v případě, že bojují s místem, protože vana je sama o sobě náročnější na prostor. Kompromisem je vana se zástěnou, která snadno vytvoří sprchový kout. Než se jednoznačně rozhodnete pro jednu, nebo druhou variantu, musíte zkontrolovat, zda vám to rozvody odpadů vůbec dovolí.

Nechte koupelnu dýchat

Nejen u bytových koupelen je potřeba vyřešit i kvalitní odvětrávání pomocí ventilátorů, a to především v zimním období, kdy je větrání kvůli chladnému zimnímu klimatu obtížnější. Pára z horké koupele/sprchy může způsobit kondenzaci vlhkosti, což při špatném odvětrávání může zadělat na nepříjemnou plíseň, která se špatně odstraňuje a snižuje tak životnost celé koupelny.

Nezapomeňte na detaily

To pravé kouzlo a šmrnc vaší koupelně dodají věci, které vypadají na první pohled nenápadně, ale bez nich by to nebylo ono. Proto při výběru neopomíjejte ani koupelnové doplňky, osvětlení a zrcadla.