Matný povrch může být výhodou, když přijde na podlahu. Lesklá dlažba většinou není či ani nemůže být opatřena protiskluzovou úpravou, takže si k ní musíte pořídit i předložku větších rozměrů, abyste si v koupelně nepřipadali jak na kluzišti. Matné povrchy s hrubší strukturou bývají pro pohyb bezpečnější, a pokud vyberete tmavší odstín, budete mít i méně práce s úklidem, protože se na nich nějaké to smítko takříkajíc ztratí. Kromě stále módního dekoru dřeva a betonu jsou velmi oblíbené imitace kamene, které se oproti kameni přírodnímu lépe pokládají i udržují. Horkým tipem je například dlažba Rock Salt od italského výrobce Cerim se strukturou kamenné soli.

Matné obklady se ovšem dají využít i na zdech. Budou se hodit zejména do interiérů, ve kterých se upřednostňuje útulná atmosféra domova před luxusním, "naleštěným" designem. Matný povrch působí střízlivěji a přirozeněji; v bytě zařízeném v prostém skandinávském či rustikálním stylu nebude nijak vyčnívat ani kontrastovat, naopak sem skvěle zapadne.

Mat sluší také koupelnovým skříňkám. Pokud se bojíte, že na nich budou zůstávat viditelné otisky prstů a vyteklý krém či zubní pastu z nich budete dostávat jen horko těžko, porozhlédněte se po materiálech, u kterých je matný povrch doplněn zvláštní povrchovou úpravou speciálně navrženou právě do prostředí koupelny. Máte-li v koupelně dřevěný nábytek, určitě ho budete chtít ošetřit proti působení vlhkosti. Dnes už není problém sehnat olej nebo lak s matným efektem, který dřevu zachová naprosto přirozený vzhled, zjednoduší jeho údržbu a nebude se lesknout.

V matu se dají pořídit rovněž drobnosti typu koupelnové baterie. Bývají dražší než ty chromované, ale zato se pyšní originálním vzhledem a skvěle doplní zejména betonovou stěrku nebo obklady v imitaci kamene.