Višně jsou velmi oblíbeným ovocem. Obsahují mnoho ovocných kyselin, provitamin A, vitaminy B a vitamin C, dále cukry v lehce přijatelné formě, enzymy, hodně draslíku, vápník, hořčík, železo a fosfor, kolem 84 % vody, pektin a další látky. Višně používáme k výrobě šťáv, sirupů, vín, likérů a kompotů nebo džemů.

Jak konkrétně zavařovat, jsme vám nabídli už ve speciálním univerzálním článku. Teď konkrétně k ingrediencím pro višně.

Višňový kompot

Nálev: na 1 l vody 50 dkg krystalového cukru. Sterilujeme 20 minut při 85 °C.

NAŠE ČLÁNKY NA TÉMA ZAVAŘOVÁNÍ:

Višňový džem

1 kg odpeckovaných višní, 70 dkg krystalového cukru a 1 balíček Gelfixu.

Višňovka

50 dkg višní, 7 dl vodky nebo třešňovice, malý kousek skořice, 2-3 hřebíčky, 6 jadérek z pecek višní, ¼ kávové lžičky mletého puškvorce (lze vynechat), kůra z ½ citrónu, ½ malého pomeranče i s kůrou, 20 dkg krystalového cukru, 2 dl vody

Omyté višně dáme do širší minimálně třílitrové sklenice a rozmačkáme je vařečkou. Několik pecek zvlášť roztlučeme a jadérka vrátíme k višním. Zalijeme vodkou, přidáme koření, kůru z dobře omytého, nejlépe chemicky neošetřeného citrónu, a na kolečka nakrájený pomeranč. Uzavřeme celofánem a pevně ovážeme provázkem. Postavíme na okno na slunce. Po 4 týdnech scedíme, přilijeme vychladlý cukerný sirup (20 dkg cukru na 2 dl vody), případně můžeme přidat ještě 2 dl vodky. Dobře protřeseme a rozlijeme do lahví s dobrým uzávěrem. Podle Magdaleny Dobromily Rettigové pomáhá višňovka na zkažený žaludek.