V létě není o čerstvé plody nouze, konzumujeme je proto hojně jak v syrovém stavu, tak tepelně upravené, ovšem jestliže pijeme rádi džusy, mošty a další druhy ovocných šťáv, vyplatí se pořídit si odšťavňovač.

Různé šťávy z ovoce i ze zeleniny uplatníme v pitném režimu, neboť jsou zdrojem vitaminů, minerálů, enzymů a biologicky aktivních látek, a samozřejmě i vody. Jejich nenahraditelnou předností je čerstvost.

Důležité je také množství šťávy, které denně spotřebujeme. I zde platí všeho s mírou, pro začátek stačí jedna či dvě sklenice denně, opatrní jsme u malých dětí. Vhodné je i jejich ředění, protože tělo se musí trávení koncentrovaných šťáv přizpůsobit.

Jejich pití má ale nesporný zdravotní přínos – kromě toho, že odstraňují únavu, a naopak nám dodají energii, detoxikují také organismus, podporují trávení a napomáhají při snižování nadváhy.

Při výběru odšťavňovače je nutné brát zřetel nejen na vzhled a cenu, důležité je, jak si poradí s vlákninou - tedy kolik ovoce zpracujeme, než bude nutné ji odstranit. Jestliže chceme pravidelně vyrábět i šťávu ze zeleniny, je nutné vybrat správný přístroj, protože ne všechny odšťavňovače si s ní poradí.

Současně pokud budeme lisovat především šťávu z citrusů, bude možná ekonomičtější a praktičtější pouze citrusovač, určený pro jejich zpracování.

Příště: Šťavnaté léto každý den – vybíráme správný odšťavňovač

Foto: autorka, Livingzone.cz, Obchdoni-dum.cz, Absolut-elektro.cz

Tipy na odšťavňovače:

Catler JE 4011

Maximální výtěžnost šťávy u odšťavňovače Catler JE 4011 je výsledkem kombinace motoru o výkonu 1200 W, přímého centrálního plnění, elektronického ovládání rychlosti a nerezového disku na šťávu. Toto síto má ostří zpevněné titanem a stěny z mikrosíťoviny, ve které je více než 40 000 miniaturních otvorů. Extrakce šťávy z ovoce či zeleniny je proto dílem několika málo sekund – a to doslova. Plnicí otvor odšťavňovače o průměru 84 mm totiž umožňuje vkládat i velké kusy ovoce a zeleniny. Cena přibližně 5690 Kč.




Philips HR1871

Odšťavňovač Philips HR1871 s 1,6l integrovaným zásobníkem na dřeň a s příkonem 800 W dobře vypadá, ale i snadno a rychle se sestavuje. Se dvěma nastaveními rychlosti pro měkké a tvrdé plody zvládne jednoduše vymačkat nejrůznější ovoce i zeleninu, a dopřát vám tak najednou až 2,5 l čerstvé šťávy plné vitaminů. Masivnímu tělu odšťavňovače HR1871 dominuje velká XXL plnicí trubice o průměru 80 mm, a tak již není nutné většinu plodů krájet. Díky inovativnímu mikrosítku, které stačí po použití omýt běžnou houbičkou, nedochází k nevítaným ztrátám šťávy během odšťavňování, systém Drip Stop pak zamezuje jejímu odkapávání na pracovní desku. Veškerá dřeň se shromažďuje na jednom místě v integrovaném zásobníku, takže následné mytí je otázkou okamžiku, navíc veškeré odnímatelné díly lze mýt v myčce nádobí. Orientační maloobchodní cena je 5 146 Kč.


Citrusovač Princess 20 1973

Lis na citrusy má jednoduché automatické zapnutí (zapíná se nasazením ovoce na kužel a jemným tlakem dolů) a automatickou pravo a levotočivou rotaci pro efektivní výtěžnost množství šťávy. Hubice odšťavňovače je vybavena ochranou proti odkapávání - nikde žádná nečistota. Lis je snadno rozložitelný pro rychlé čistění. Součástí odšťavňovače je snímatelné transparentní víčko proti prachu, ve spodní části výrobku je praktická schránka na kabel, který nikde nepřekáží. Cena cca 1290 Kč.