Hrách setý – hrášek

Hrášek je oblíbenou zeleninou i mlsem pro děti, které rády vyjídají lusky ještě na záhonech.

Drobné zelené kuličky nejen sládnou na jazyku, ale obsahují i mnoho bílkovin a mají vyšší energetickou hodnotu než ostatní druhy zeleniny. Uvnitř plodů je dostatek vody, sacharidů, vlákniny, provitaminu A, vitaminů skupiny B, vitaminu E a niacinu, z minerálních látek v hrášku najdeme především fosfor a vápník. Můžeme jej konzervovat v kyselém nálevu samotný nebo ve směsi.

Hrášek v sladkokyselém nálevu

  • Mladý hrášek
  • Nálev: 1 l vody, 1,5 dl 8% octa, 3 dkg soli, 4 dkg cukru

Mladý hrášek vsypeme do vařící vody, pět minut povaříme a scedíme. Potom jej vsypeme do sklenic, zalijeme horkým nálevem a sterilujeme 40-50 minut při 100 °C.

NAŠE ČLÁNKY NA TÉMA ZAVAŘOVÁNÍ:

A KDYŽ NEZAVAŘUJETE, MÁME I JINÉ DOBRÉ NÁPADY:

Kedluben – brukev zelná

Mnozí z nás se rádi na jaře zakusují do prvních mlaďounkých kedluben. Než si je však vypěstujeme na zahrádce, už je tu léto. Ať už máme odrůdu světlezelenou či fialovomodrou, u obou platí, že nutriční hodnota brukve je vysoká. Obsahuje karoten, vitaminy B1, B2, PP a C, kterého je v ní více než v citrónech, dále je v bulvách hodně vápníku, fosforu a železa.

Kromě přímé konzumace za syrova má brukev v kuchyni velké využití, oblíbená je v polévkách či upravená jako zelí, případně zapékaná. Dá se konzervovat strouhaná v sladkokyselém nálevu či jako součást salátů.

Kedlubnový salát sterilovaný

Čerstvé nedřevnaté kedlubny, sůl, cibule dle chuti, přibližně na 1 sklenici půl střední cibule nakrájené na kolečka, a sladkokyselý nálev stejný jako na cibulky, případně i speciální: na 1 l vody - ¼ l 8% octa, 3 dkg soli, 8 dkg cukru, 10 kuliček pepře, 1 lžička semínek hořčice, ½ lžičky koriandru, 2 hřebíčky, 5 kuliček nového koření

Omyté kedlubny zbavíme slupky, nastrouháme na hrubší nudličky. Necháme krátce povařit v osolené vodě. Scedíme a necháme okapat, vsypeme do sklenic, přidáme cibuli a zalijeme nálevem. Sterilujeme 15 minut při 90 °C.

Kukuřice cukrová

Tato plodina z rodu lipnicovitých patří k nejstarším rostlinám světa. Američtí indiáni ji pěstovali již před 5000 lety. V 16. století se už hojně vyskytovala i v Evropě. I když její nejvyhledávanější pěstební oblast je v Maďarsku a na jižním Slovensku, zvykli jsme si, že se dnes objevuje na řadě polí i v naší republice a mnozí z nás ji uvítali na své zahrádce. Jde o plodinu s vysokou energetickou hodnotou, obsahuje značné množství sacharidů, bílkovin i tuků, ale najdeme v ní i vitamin C a provitamin A, celulózu, škrob a pektinové látky.

Konzervovaná kukuřice – pickle

Drobné nedorostlé kukuřičné klásky, paprika nakrájená na proužky (dle chuti), kopr, estragon, malá drobná cibulka – nejlépe šalotka nakrájená na kolečka, ½ kávové lžičky hořčičných semínek Nálev: 1,75 l horké vody, 6 dkg soli, 25 dkg cukru, 5 dl 8% octa (Měli bychom tak získat 2,25 l nálevu.)

Malé, oloupané kukuřičné klasy o velikosti kolem 6 cm naskládáme do zavařovacích sklenic, přidáme kopr, estragon, cibuli, hořčičné semeno, proužky papriky a zalijeme nálevem horkým asi 60 °C tak, aby nálev zcela zeleninu překryl a aby vzduchová mezera mezi hladinou nálevu a víčkem byla asi 1 cm.

Uzavřené sklenice sterilujeme při teplotě 90 °C po dobu 30 minut.