Vždyť jaké ovoce je typičtější pro naše lehce zvlněné kopečky s hadovitě se vinoucími cestami lemovanými nevelkými stromy a se slámovým ježkem strnišť rozčesávaným podzimními větry.

Švestky jako jeden druh ovoce širokého rodu slivoní k nám přišly asi někdy v 1. st. n. l., tedy mnohem dříve, než k nám zavítali Slované. Původní pravlastí těchto plodin je pravděpodobně Kavkaz a odtud se rozšířily nejprve po Evropě, později po celém světě. Dnes známe asi 2000 druhů švestek barevně i tvarově různorodých.

Nejoblíbenější i nejkvalitnější je u nás tzv. švestka domácí. Obsahuje glukózu, fruktózu, sacharózu, organické kyseliny, a to především kyselinu jablečnou, citrónovou, salicylovou a šťavelovou. Pro nutriční hodnotu švestek je důležité, že jsou bohaté na minerální látky více než jablka a hrušky. Mají vysoký podíl draslíku a fosforu, dále se v nich skrývá sodík, vápník, hořčík a železo. Lidské tělo při jejich konzumaci obohacují o celou řadu vitaminů – karoten (provitamin A), vitamin C, aneurin a riboflavin.

Lékaři doporučují pojídání švestek při revmatismu, dně, ledvinových a jaterních nemocech a při chorobách krevního oběhu. Pokud sušené švestky na noc namočíme a druhý den ráno je nalačno sníme, fungují jako mírné projímadlo.

Švestky se vedle konzumace za syrova užívají k zavařování jako kompot, k výrobě povidel, klevely, ale i k pálení na slivovici, k nakládání v brandy i k sušení.

Švestkový kompot

  • Nálev: 1 l vody a 30 - 40 dkg cukru - dle sladkosti ovoce

Ovoce ve sklenicích zalijeme horkým nálevem tak, aby byly švestky potopeny, a sterilujeme je po uzavření při 85 °C 15 - 20 minut dle tuhosti plodů.

NAŠE ČLÁNKY NA TÉMA ZAVAŘOVÁNÍ:

Švestková klevela

  • Na 1 kg odpeckovaných švestek 20 dkg cukru, 2 lžíce rumu, špetku skořice, 2 hřebíčky, kousek badyánu

Švestky podlijeme vodou a přivedeme do varu, pak za stálého míchání vaříme do změknutí, poté přidáme cukr, koření a vaříme mírným varem ještě 15 minut. Směs stáhneme z ohně, přilijeme rum a rychle horké plníme do sklenic. Ty pak uzavřeme víčkem a sterilujeme 20 minut při 95 °C.

Povidla

  • Švestky, lusk vanilky, celá skořice, celá citrónová kůra

Švestky zbavíme pecek a necháme je buď na prudkém slunci, či v mírné troubě lehce přisušit. Pak je umeleme na masovém mlýnku. Připravíme si velký nejlépe litinový hrnec a v něm umleté švestky pomalu vaříme za stálého míchání tak dlouho, dokud se neodpaří na čtvrtinu původního množství. Před koncem varu je aromatizujeme uvedeným kořením.

Švestkový džem

  • Na 1 kg švestek 40 dkg cukru, 1 balíček Gelfixu, 1 lžíci citrónové šťávy, několik oloupaných švestkových jader

Ze švestek vyloupeme pecky, vložíme je do širokého kastrolu, mírně podlijeme vodou a vaříme 10 minut, pak přidáme cukr s Gelfixem nebo želírovací cukr. Nakonec do směsi přidáme citrónovou šťávu a jádra ze švestek a vše za stálého míchání povaříme. Ve chvíli, kdy začne džem houstnout, nalijeme ho do vypařených skleniček, uzavřeme víčky a obrátíme dnem vzhůru.