Než se však dostaneme k prázdné kožnaté tvrdé slupce, musíme ji zbavit dužiny, a hle máme před sebou báječnou surovinu na lahodný kompot často připomínající svou chutí ananas. A nejde jen o chuť, vždyť dýně, jako jeden ze zástupců širokého rodu tykví, se může pochlubit estetikou i zdraví prospěšnými hodnotami.

NAŠE ČLÁNKY NA TÉMA ZAVAŘOVÁNÍ:

Rodina tykví

Tato rostlina k nám přišla ze Střední a Jižní Ameriky již před staletími. Ve východní Evropě v ruských oblastech se hodně pěstují tzv. kabačky – zeleninové tykve s válcovitými plody, zpravidla krémovité barvy se zelenými svislými pruhy.

Nejoblíbenější jsou dnes na zahrádce i na trhu cukety (zucchini) – tmavě zelené hranatě válcovité plody podobné okurkám, ovšem s výrazně tužší slupkou, ty k nám přišli ze Středomoří, oblíbené jsou hlavně v Itálii a hodí se do zeleninových salátů i k tepelné úpravě, mezi českými hospodyňkami se již vžil cuketový bramborák i koláč. V Severní Americe byl vyšlechtěn patison, tykev podivně diskovitého tvaru s tuhou bílou slupkou, která je u nás využívaná hlavně ke smažení jako řízek.

Dýně

A konečně tu máme tykev velkoplodou, obecně zvanou dýně, pocházející z Peru, kde ji indiáni pěstovali už přibližně 2500 let před příchodem Kolumba do Ameriky. Plody této liánovité rostliny dorůstají až do váhy kolem 40 kg, výjimečně dokonce 60 kg. Zralá dýně má temně žlutou až oranžovou barvu. Nemusíme ji hned zpracovávat, při dobrém uskladnění vydrží až do jara. Obsahuje až 90 % vody, velké množství lehce stravitelných cukrů a karotenu, vitaminy B1, B2 a menší množství vitaminu C. Dýně se zpracovává nejčastěji na kompoty, ale také se proslazuje a kanduje.

Velká olejnatá dýňová semena se po zbavení slupek používají jako mandle nebo oříšky, mohou se pražit a prosolit. Ta jsou velmi dobrým zdrojem mědi a dalších minerálních látek.

Dýňový kompot se sladkokyselým nálevem

Nálev na naložení: na 1 l vody 3 g kyseliny citrónové

Nálev do sklenic: na 1 l nálevu přidáme 50 dkg cukru

Dýni oloupeme nebo rozkrojíme či vydlabeme, zbavíme semen a houbovité dužniny.

Pouze pevnou dužninu nakrájíme na drobné kostičky přibližně o velikosti 1 – 2 cm, vložíme je do širokého kastrolu nebo velké mísy a zalijeme nálevem na naložení. Můžeme nechat několik hodin stát na chladném místě, pak vše vložíme do nádoby na vaření a necháme přejít varem, ochladíme a vyčkáme do druhého dne. Pak dýni vybereme děrovanou naběračkou a vložíme do připravených, vypařených sklenic. Do každé nádoby pak přidáme kolečko citrónu s omytou kůrou, ale bez pecek. Do zbylého nálevu přisypeme cukr a společně znovu povaříme. Horkým nálevem zalijeme dýni ve sklenicích, ty pak uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minut při 85 °C.

Dýňový kompot s ananasovou šťávou

Nálev: na 2 díly nálevu 1 díl ananasového džusu

Postupujeme stejně jako u předchozího předpisu, jen s cukrem nesvařujeme nálev, ale svaříme jen cukr s vodou v poměru na 1 l vody 50 dkg cukru.

Tykev naskládáme do sklenic, do dvou třetin zalijeme horkým cukerným roztokem, doplníme ananasovou šťávou. Uzavřeme víčky, protřepeme a sterilujeme 20 – 30 minut při 85 °C.