Zdravotní aspekty zelí

Čerstvé zelí obsahuje poměrně hodně vitaminu C (v červeném ho je ještě více), v kysaném bývá zachováno asi 50 % a kromě toho je i stravitelnější. Ne nadarmo zbavilo námořníky obávaných kurdějí.

Dále v zelí najdeme i sacharidy, bílkoviny, enzymy a z minerálních látek především síru, draslík, vápník, hořčík a fosfor, vedle toho ještě další vitaminy, jako jsou karoten, vitaminy skupiny B, vitamin K.

Šťáva vytlačená z listů syrového bílého zelí se doporučuje při léčení žaludečních a dvanáctníkových vředů, má vliv i na dobrou funkci jater. Zelné listy také přikládali lidoví léčitelé na vyrážky a rány. Konzumace čerstvého zelí nebo pití zelné šťávy napomáhá i při zahlenění a přispívá k snadnějšímu vykašlávání. Kysané zelí má vliv na regulaci trávení a ovlivňuje rozvoj vhodných střevních bakterií.

NAŠE ČLÁNKY NA TÉMA ZAVAŘOVÁNÍ:

Sterilované zelí

Tak zase vytáhneme zavařovací hrnec nebo si připravíme hluboké pekáče do trouby a můžeme začít konkurovat konzervárnám, alespoň u vlastní rodiny.

Sterilované bílé nebo červené hlávkové zelí

Nálev: na 1 l vody 3 dcl 8% octa, 10 dkg cukru, 20 g soli Koření: na 1l láhev ½ kávové lžičky hořčičných semínek, 3 kuličky pepře, ¼ kávové lžičky celého koriandru

Zelí nakrouháme, po částech povaříme ve slané vodě (asi 5 minut), scedíme a plníme do sklenic. Při vrstvení je prokládáme kořením, pak zalijeme horkým nálevem. Sklenice uzavřeme a sterilujeme při 90 °C 30 - 40 minut.

Zelná čalamáda

Na 1 kg zelí ½ kg červené papriky, dle chuti cibuli, 2 menší okurky, dle chuti zelená rajčata

Nálev: na 1 l vody 2,5 dcl 8% octa, 8 dkg cukru, 3 dkg soli Koření na litrovou láhev: 1 malý bobkový list, ½ kávové lžičky hořčičných semínek, 3 kuličky pepře, ¼ kávové lžičky koriandru

Zeleninu jemně nakrájíme na nudličky a kolečka. Zelí a papriky spaříme vroucí vodou a krátce povaříme ve slané vodě. Pak je scedíme. Poté vrstvíme jednotlivé druhy zeleniny spolu s kořením. Vše zalijeme horkým nálevem. Sklenice pak uzavřeme víčky a sterilujeme 30 minut při teplotě 90 °C.

Zelné křenky

50 dkg zelných listů, asi 30 dkg křenu

Nálev: na 1 l vody 2,5 dl 8% octa, 10 dkg cukru, 2 dkg soli, menší množství hořčičných a koriandrových semínek

Zelnou hlávku rozebereme na jednotlivé listy, a ty pak povaříme po dobu 5 minut ve vroucí slané vodě. Poté zelné listy nakrájíme na pruhy asi 7 cm široké. Na každý pruh pak položíme kávovou lžičku nastrouhaného čerstvého křenu a zabalíme ho do pruhu listu. Vytváříme jakési balíčky, které klademe do sklenic a zalijeme horkým nálevem. Láhve pak uzavřeme víčkem a sterilujeme 30 - 40 minut při teplotě 90 °C. Zelné křenky jsou vynikající k uzenému masu, klobáse, případně k ovaru.