Už jsme vám radili, jak udělat správné silvestrovské bowle. Jenže tohle je pití, o kterém ani nevíte, že máte v hlavě. Pak se postavíte a…

A dnes je možné, že máte těžkou hlavu, zamlžený obzor, žaludek jako na vodě a při pomyšlení na jídlo se vám vrací všechny ty chlebíčky, jednohubky i ovoce z bowle. Tak to pojďte změnit.

Základ

Hlavní recepty nejsou o vaření. Abyste se vybabrali z bolesti hlavy, zbytkového alkoholu a špatného trávení, potřebujete tři věci: vodu, acylpyrin a vzduch. Alkohol odvodňuje tělo. Takže velká část vašeho špatného stavu je z toho, že máte nedostatek tekutin, i když si myslíte, že ty litry šampaňského vás musely spíš utopit. Pijte. Nejlépe vodu nebo neslazený čaj. Vše bez bublinek a ve velkém množství. Ne však najednou. Dejte si závazek, že každou čtvrthodinu vypijete jeden hrneček. Po půl hodině jím zapijte i acylpyrin. Dřív to nemá smysl. Žaludeční šťávy by ho expres poslaly zase zpátky.

Také si otevřete okno. Čerstvý vzduch se dostane do krve a rychleji odnáší alkohol.

Kdo jste?

A teď už záleží na vás, jací jste. Někdo je po alkoholu na kyselé, někdo na slané. Každopádně jedno je jisté – dvanáctá hodina rozhodne! Tohle je heslo, které zná každý alkoholik. Ve dvanáct se láme chleba a tělo začíná nabírat zpátky síly. Tedy je to ideální chvíle na něco k jídlu.

Něco pro fanoušky kyselého: Namažte si chleba máslem, posypte solí a nakrájejte si na něj okurku. Chléb vytře žaludeční stěny a okurka udělá fanouškům kyselých opravných prostředků dobře.

Něco pro fanoušky kyselého II: Udělejte si poloviční utopence. Špekáčky nakrájejte na kolečka, proložte je cibulí a rajčaty a zalijte to na talíři připravenou směsí worcesteru, octa, vody (po jedné lžíci) a soli. Když máte chuť na ostřejší verzi, přidejte i nakrájenou feferonku.

Něco pro fanoušky slaného: Vývar je jasnou jedničkou mezi vyprošťováky. Variant je několik – od zeleninového přes kuřecí až po hovězí vývar. Asi nejlepší je kuřecí vývar – je nejrychlejší a velmi funkční. Do kastrolu se studenou vodou dejte kuřecí křídla (na jednu porci tak dvě) a dejte vařit. Postupně sbírejte z povrchu sraženou bílkovinu (ošklivá hnědá pěna). Až se přestane tvořit, přidejte celou cibuli, mrkev a petržel. Kdo má rád, přidá i celer. Jako koření použijte celý pepř, nové koření a bobkový list. Osolte. Když je zelenina měkká, vyndejte ji a nakrájejte na malé kousky. Maso na kuřecích křídlech musí odpadávat od kostí. Pokud to tak není, vařte je ještě alespoň deset minut. Pak je vyndejte, oberte maso z křídel a dejte ho se zeleninou do polévky.

Něco pro fanoušky slaného II. (i kyselého): Hovězí přední nakrájejte na nudličky, osolte a opepřete. Na oleji je osmahněte společně s jemně pokrájenou cibulkou. Když budou ze všech stran lehce nahnědlé, přidejte rajský protlak a chvíli osmahněte. To je důležité, protože protlak ztratí tu rajskou ostrost a zesládne. Zalijte čtvrtkou hrníčku vody a nechte provařit, dokud se skoro všechna voda nevyvaří. Pak zaprašte moukou, osmahněte, zalijte hrníčkem vody a duste na mírném plamenu přibližně půl hodiny.

Nyní přichází chvíle pro vyprošťovák – feferonku nakrájejte na kroužky, promíchejte ji se špetkou soli, přidejte na kostičky nakrájené okurky a společně všechno pomačkejte, aby to pustilo šťávu. Tu nechte stranou. Rozmačkané feferonky a okurky přidejte do omáčky a chvíli povařte. Při servírování pak do ostře kyselé šťávy namáčejte chléb a přikusujte ho k omáčce. Jak se říká – vypálí vám to bacily.

Něco pro fanoušky sladkého: Je prokázáno, že jediné, co skutečně napomáhá odbourávat alkohol, je fruktóza neboli ovocný cukr. Ten do sebe dostanete třeba v banánech. Kupte si čtyři banány a postupně je jezte. Můžete je také naříznout a dovnitř nakapat koncentrovanou fruktózu – med.