První zmínky o lékořici se objevují už na egyptských papyrusech, asyrských tabulkách i v čínských herbářích. Její latinský název Glycyrrhiza glabra symbolizuje sladký a lepkavý kořen. Tato rostlina vyrůstá ve vysoký keř s modrými kvítky z čeledi bobovitých a pěstuje se v Turecku a Řecku. Drogou je černý kořen, který obsahuje především glycyrhizin, fytoestrogeny a flavonoidy.

ČTĚTE TAKÉ:

Léčivé účinky lékořice:

Lékořice rozpouští hleny

Kořen lékořice výborně odhleňuje a tím podporuje vykašlávání. Užíváme ho ve formě čaje či tinktury.

Lékořice posiluje obranyschopnost organismu

Lékořice zvyšuje aktivitu imunitního systému, což je vlastně základ prevence všech onemocnění.

Lékořice regeneruje oslabenou slinivku

Lékořice má rovněž regenerující účinky na slinivku. Tento orgán je spojován se všemi sliznicemi v lidském organismu. Takže například při potížích se žaludkem, střevy, sliznicí jícnu a při dýchacích potížích je nutné posílit slinivku, na což je lékořice ideální.

Lékořice a ženské cykly

Tato léčivka přináší úlevu i při menstruačních a klimakterických potížích. Glycirhizin má estrogenní účinky a je schopen vázat se na estrogenní receptory v organismu. Pokud je v těle nadbytek estrogenů, blokuje glycirhizin jejich přístup k receptorům, a snižuje tak jejich účinek.

Lékořice a cévní systém

Lékořice pomáhá také udržovat průchodnost cév a tím předcházet srdečním nemocem. Tuto léčivku bychom měli užívat maximálně 6 týdnů, potom by měla následovat alespoň čtyřtýdenní pauza. Pozor - glycyrhizin mírně zvyšuje krevní tlak.

Příprava lékořicového čaje

Potřebujeme: půl lžičky drceného kořene lékořice

Postup: Drogu přelijeme 3 dl vroucí vody a necháme 15 minut louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme a popíjíme po doušcích.

Lékořicová tinktura

Jednu lžíci drceného kořene lékořice přelijeme 3 dl 60% lihu. Vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Denně protřepáváme. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do skleněné lahve a uchováváme v temnu. Užíváme 3x denně 15 kapek, pravidelně po dobu 4-6 týdnů. Tímto přípravkem si můžeme i zevně ošetřovat kožní neduhy.

Prevence je základ!

V zimním období je dobré si 3x týdně kouskem kořene lékořice osladit čaj. Doporučila bych to i u malých dětí. Je to výborná prevence proti všem respiračním onemocněním. Tímto způsobem i průběžně odhleňujeme organismus.

Čajík kašlík

Potřebujeme: 1 čajovou lžičku jitrocelových listů, 1 čajovou lžičku květů divizny, půl čajové lžičky drceného lékořicového kořene (můžeme použít i květ slézu či podběl)

Postup: Všechny uvedené byliny přelijeme 0,5 litrem vroucí vody a necháme 15 minut louhovat. Pak scedíme a popíjíme během dne po douškách. Tento čaj je vhodný i pro malé děti, neměl by se však popíjet déle než 10 dní.

Lékořice má široké uplatnění

Tato léčivka je oblíbená v potravinářském a cukrářském průmyslu, kde se z ní vyrábějí bonbony proti kašli a černé pendreky. Lékořice se rovněž využívá při výrobě likérů a cigaretových i šňupacích tabáků.