Zelený čaj urychlí hubnutí

Řada zahraničních vědeckých studií prokazuje jeho pozitivní vliv na spalování tuků, čímž výrazně napomáhá procesu hubnutí. A jak to funguje? Zelený čaj obsahuje látku (epigalokatechingalát - EGCG), která omezuje absorpci tuku i dělbu a další růst buněk. Tato látka navíc snižuje hladinu cholesterolu, glukózy, inzulínu a leptinu, tzv. hormonu tukových buněk, a pomáhá odbourávat mastné kyseliny. V kombinaci s kofeinem je pak ještě účinnější!

ČTĚTE TAKÉ:

S čajem proti přebytečným kilům

Kofein společně s EGCG podporují termogenezi, tedy produkci tepla v těle, které má opět velmi pozitivní vliv pro redukci tělesné váhy. „Podle vědců neměl samotný kofein takový účinek na termogenezi, jaký měl v kombinaci s katechinem v zeleném čaji. Právě proto zelený čaj pomůže s redukcí hmotnosti více než jiné nápoje. Například černý čaj je totiž fermentovaný, a tak obsahuje významně méně účinných látek,“ vysvětluje Daniel Klásek z Darjeeling.cz, který dováží do Česka čaje z Indie, Nepálu, Japonska a Koreje. Těm, kteří si chtějí účinky zeleného čaje otestovat na vlastní kůži, doporučuje mletý japonský zelený čaj matcha. Pro ty, kteří si „předávkování kofeinem“ nemohou z různých důvodů dovolit, je tu potom pražený čaj hojicha.

Bez pohybu to nepůjde

Bohužel i v tomto případě platí, že zelený čaj je pouze jedním z prostředků, jak hubnutí podpořit a urychlit. Většina dřiny ale stejně zůstává na nás a bez pravidelného pohybu a racionálně sestaveného jídelníčku se prostě neobejdeme.

Zdroj: darjeeling.cz