Když jsme byli sami, vystačili jsme si v kuchyni takřka s jedním hrncem a mikrovlnkou. Najednou ale sami nejsme, a jeden hrnec už nestačí. S přibývajícím věkem se mění naše potřeby, a tak kuchyni - srdce našeho domova, těmto potřebám, přibývajícímu věku a členům rodiny přizpůsobujeme.

Když jsme single

Svobodně žijícímu jedinci bude stačit nevelká lineární kuchyňská linka, která se bude nejlépe vyjímat elegantně zabudovaná do výklenku. Ve svých útrobách skrývá výhradně spotřebiče nejvyšší technické úrovně. Dvojplotýnka plynového vařiče nebo spíše se sklokeramickou deskou, malý, často kruhový dřez bez okapu, dražší model mikrovlnné trouby, která dokáže plnohodnotně nahradit troubu klasickou, malá myčka a lednice vestavěná pod pracovní desku, případně volně stojící lednice doplněná malým mrazákem - to bude zcela postačující výbava.

Optimální délka pro funkční přímou kuchyňskou linku je 300 cm, maximální délka by neměla překročit 360 cm, před linkou by měl zůstat zachován prostor široký minimálně 110, lépe 120 cm. Nároky na úložný prostor nepřeceňujeme: v domácnosti mladého muže ani slečny nenajdeme kompletní sady hrnců, pánví, "papiňáků" ani robotů.

Nároky rostou, když jsme double

Pro mladý pár na vrcholu sil se slibně se rozvíjející kariérou není zpravidla každodenní vaření povinností a často ani zábavou. Navazují na způsob stravování z dob, kdy žili odděleně, každý ve svém bytě. Večer prostě rozmrazí v mikrovlnné troubě místo jedné pizzy dvě. Přesto si o víkendu moderní dvoučlenná domácnost vychutná klasický teplý oběd a s požitkem zakousne čerstvě upečený koláč ke kávě. Nároky na zásoby potravin i varné nádobí se soužitím dvou osob zvyšují, a mladý pár již nevystačí se skromnou minikuchyňkou. Je potřeba rozšiřovat, přestavovat, doplňovat. Často kuchyně dostává celé nové křídlo a s ním podobu oboustranné kuchyňské linky nebo rohové sestavy.

Typ s oboustrannou linkou vyžaduje prostor o celkové šířce minimálně 240 cm a délce alespoň 300 cm. Sporák s dřezem by měl být na jedné straně, v maximální vzdálenosti od sebe, lednice se spížní skříní pak na straně protilehlé, nejlépe proti dřezu. Plochu vedle lednice je vhodné využít pro uložení mixérů, robotů, fritovacího hrnce, kávovaru, chlebníku a podobně. Hloubka linky na straně s lednicí může být zúžena horními skříňkami dotaženými až k pracovní lince s roletkou nebo prosklenou vitrínou. Minimální půdorysné rozměry kuchyně ve tvaru písmene L jsou 240x240 cm. Lednice by u tohoto uspořádání měla být vždy v krajní poloze, mezi dřezem a sporákem pak maximálně dlouhá a souvislá pracovní plocha. Je třeba si uvědomit, že pracovní plochu rohového prvku 60x60 cm není možné plnohodnotně využít pro práci a slouží zpravidla pouze jako odkladní plocha. Co se týká vybavení, s malým jednotlivým dřezem a myčkou vystačí mladý pár až do narození prvního potomka, který na sebe v mladých rodinách nechává čekat i několik let.

Rodina v kuchyni žije

Čerství rodiče budou mít na svou první a opravdu rodinnou kuchyni vyšší požadavky. Náročnému provozu se musí přizpůsobit především svou dimenzí a vhodným uspořádáním. Bude samozřejmě natolik rozlehlá, aby nabídla několik dostatečně dimenzovaných pracovních zón. Oblíbené je uspořádání do písmene L nebo U doplněné často ještě volně umístěným ostrůvkem. Možností dispozičního uspořádání kuchyně ve tvaru písmene U je více. Vzdálenost mezi dvěma protilehlými rameny kuchyňské linky by neměla klesnout pod 120 cm, celkové rozměry sestavy bez ostrůvku pak pod 240x240 cm. Velikost ostrůvku je odvozena od jeho funkce a ovlivňuje ji také kombinace například se stolováním, barovým či odkládacím pultem a podobně. Minimální velikost ostrůvku pro varnou desku je 800x1200 mm. Sporák může s výhodou kombinovat dvě plynové a dvě sklokeramické plotýnky.

Moderní a bezesporu výkonné jsou varné desky vybavené pěti hořáky. Větší domácnost se neobejde bez klasické trouby, nejlépe zabudované do výše očí pro větší bezpečnost nejmladších členů domácnosti. Mikrovlnná trouba je také stále v permanenci pro přihřívání vystydlého oběda dětem nebo večeře manželovi. Myčka pro vícečlennou rodinu by měla být široká obvyklých 60 cm pro 10 - 12 sad nádobí.

Lednice bývá spolu s větším mrazákem efektně vestavěna do jediné skříně, zakryté designovými dvířky. V početnější rodině najde uplatnění americká lednice - dvoukřídlý obr, který kromě několika různých speciálních zón pro dlouhodobé uchovávání jednotlivých druhů potravin dokáže nabídnout chlazenou vodu nebo horkou kávu. Jednoduchý dřez v tandemu s myčkou postačí pro příležitostné oplachování jednotlivého drobného nádobí. Většina hospodyněk však upřednostní dřez kombinovaný s prostorem pro příbory či mytí zeleniny ve speciálních koších. Potraviny samotné vyžadují bohatě dimenzovanou skříň, nebo ještě lépe samostatnou místnost spíže.

Čas pro modernizaci přichází se středním věkem

Děti vylétly z hnízda a večery osamocených rodičů v nejlepších letech zůstávají opět volné, oproštěné od vyvařovacích povinností. Pokud pár žije čilým společenským životem nebo ho po odchodu dětí pomalu nenásilně obnoví do fáze před jejich narozením a o víkendech děti přijíždějí na dvoudenní návštěvu i s vnoučaty, nároky na provoz kuchyně se příliš nezmění. Nejčastější změnou, která ji čeká, je modernizace a zvýšení technické úrovně spotřebičů. Pokud jeden z dvojice rád vaří, může si svého koníčka začít náležitě vychutnávat a věnovat se mu bez tlaku vnějších okolností. Možná si pod vlivem změněného přístupu k vaření, které přestalo být povinností a začalo být radostí, pořídí do kuchyně nějaké opravdové technické speciality, jako je lávový gril, nebo vybuduje originální pec s otevřeným ohněm pro pečení pizzy a chleba. Protože nahromaděných věcí se vždy těžko zbavujeme, nejspíš nebudeme ani po odchodu dětí pociťovat dramatický nadbytek úložných prostorů. Uvolněné místo ve skříňkách můžeme využít pro uskladnění bytového textilu nebo zásob drogerie. Pokud dokážeme nekompromisně oddělit potřebné od zbytečného, můžeme kuchyňskou sestavu vylehčit vybouráním některé její části a zabudovat do ní malé pracovní, nebo naopak relaxační místo.

Důchod - vše na dosah

V důchodovém věku se potřeby a nároky na kuchyni a její vybavení opět uskrovňují spolu s klesající chutí k jídlu a mnoha dietními omezeními souvisejícími s civilizačními chorobami. Vaření dietních jídel je specifické a často upřednostňuje vařené a dušené pokrmy před pečenými a grilovanými. Proto trouba nejspíš nebude tak často používána jako dříve a požadavky na její multifunkčnost ustoupí do pozadí. Každopádně by všechny kuchyňské spotřebiče měly být především bezpečné a snadno udržovatelné v čistotě, protože hygienu v pokročilém věku komplikuje dramaticky se zhoršující zrak.

Sklokeramická deska je z hlediska údržby zcela bezproblémová, ale pro vyšší příkon je její provoz výrazně dražší. Pokud jsme z technických nebo finančních důvodů nuceni vybrat si plynovou varnou desku, zvolíme snadno čistitelný typ vybavený bezpečnostní pojistkou. Ta dokáže vypnout plyn v okamžiku, kdy nám například "uteče" polévka a plamen uhasí, zatímco plyn u standardních typů bez pojistky dále nebezpečně uniká do místnosti. Elektroindukční deska na rozpálenou plotýnku upozorní rozsvícenou kontrolkou. Údržbu kuchyně usnadňuje také vestavěná trouba, která eliminuje dříve obvyklé nepraktické mezery mezi kuchyňskou linkou a volně stojícím sporákem. Pečicí trouba ve výši očí je přehlednější a ušetří hospodyňce časté ohýbání při kontrole pokrmu.