Pod pokličkou slavných: Lubě Skořepové nejvíc chutná svíčková

Luba Skořepová 1
Zvětšit fotografii

Autor:

Mezi českými herečkami drží v současné době rekord. Je zřejmě nejstarší ženou, která aktivně hraje divadlo. To, že jí letos bude devadesát let, si vůbec nepřipouští.

Mnozí už se jí ptali, zda nepoužívá nějaký tajný elixír. Nebylo by divu – mnohokrát si ve filmu i na jevišti zahrála vědmu, bábu kořenářku, o léčivých bylinách napsala dokonce i knihu. Zdá se však, že ten elixír nakonec bude vězet v její střídmosti – v jídle i pití. Přesto nedávno pokřtila své vlastní víno. Rulandské bílé, pozdní sběr z Velkých Pavlovic odpovídá její oblibě právě v bílém suchém vínu. Nikdy si ho ale nedá víc než jedno dvě deci. „Vychutnávám si ho, když odpočívám a jen tak si přemýšlím o věcech mezi nebem a zemí nebo o životě. Nejčastěji ale piju vodu se sirupem,“ dodává s úsměvem.

Láska a divadlo byly na prvním místě

Luba Skořepová vyrůstala v Náchodě a často pobývala také u své babičky v Havlovicích. A co jí u ní nejvíc chutnalo? „Dvě jídla: hladká Ančka a bramborka! Vy nevíte, co to je? Bramborka je něco jako paní od bramboráku. Do železného pekáče se na rozpálené sádlo nalilo těsto vytvořené z asi 4 nebo 5 velkých nastrouhaných brambor, spařených vařícím mlékem, a z 1 vejce, a ta směs se poházela rozkrájenými jablky nebo švestkami. Těsto se zapeklo a výsledné dílo mělo kůrčičku neboli slípek a připomínalo krajku, jak bylo tenké a průsvitné. A ohromně křupavé!“ Tajně také chodila babičce do komory ochutnávat domácí ostružinové víno, které měla jako dítě samozřejmě zakázané. „Už tehdy mě ta příchuť zakázaného vzrušovala, byly v tom zřejmě prapočátky mého herectví.“

Luba Skořepová 3
Jak ale přiznává, jinak jí jídlo nikdy moc neříkalo. Nejdůležitější pro ni byla láska a divadlo. Jejím prvním mužem se stal Josef Pehr, loutkoherec a činoherec, s nímž v době seznámení nějaký čas žila ještě pohromadě s jejich kamarádem Josefem Kemrem v suterénu vinohradské vily výtvarníka Adolfa Weniga. „Tehdy, za války, se nedalo nic sehnat, a tak jsem klukům uvařila polívku jen z vody, soli a margarínu. Snědli to bez řečí.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Kyselé houby a omáčky

Když by si dnes měla vybrat, jaké jídlo si dopřát, zvítězí jednoznačně omáčky – svíčková a koprová, které prý mohou být klidně bez masa. A pak všechno kyselé – nakládané houby, červenou řepu nebo květák. Dříve bývala úspěšnou zahradnicí. „Všechnu úrodu jsem musela každý rok sklidit, protože bych považovala za nezdvořilé nechat něco ladem, když se příroda tak namáhala. A pak jsem zavařovala a vařila hlavně z toho, co jsem vypěstovala. Na houby jsem chodila do lesa….“

Luba Skořepová 2
V poslední době se Luba zajímá o nejmodernější technologie. Má i svůj profil na Facebooku, o který se jí ale starají kamarádky. A právě prostřednictvím Facebooku po návratu z nemocnice, kde musela podstoupit závažnou operaci, zjišťovala, jak si uvařit ovocné knedlíky z tvarohového těsta. Dřív na ně nemívala chuť, a tak recept zapomněla. Ochotné fanynky jí recepty začaly posílat, ale Luba zatím s vlastními pokusy nebyla moc spokojená. A tak se raději naučí nějaké nové role pro divadlo a vyvařování půjde zase stranou. Luba Skořepová je totiž živa především ze zájmu a nadšení svého publika.

Recept pro Lubu Skořepovou

Hladká Ančka

Potřebujeme: 2 cibule, mletý kmín, pepř, sůl, 500 g brambor, 3 vejce a 1 žloutek, čerstvé nebo sušené houby, 2 polévkové lžíce hladké mouky, 2 polévkové lžíce másla, 1 l mléka, čtvrt litru vývaru z kostky, případně podmáslí nebo ocet.

Polévka

Autor:

Postup: Cibuli nakrájíme nadrobno, osmahneme na másle a přidáme houby (pokud sušené, předem si je namočíme) a zalijeme vývarem. Přidáme kmín a pepř, na kostičky nakrájené brambory. Mezitím si uvaříme vejce natvrdo. Když jsou houby a brambory měkké, přilijeme mléko, přivedeme k varu, zahustíme moukou rozkvedlanou v troše vody a dochutíme octem (podmáslím), solí a pepřem, na poslední chvíli přidáme žloutek. Do talířů s polévkou pak každému vložíme jedno uvařené vejce.

Foto: Zuzana Kostiuková a archiv autorky

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Může vás zajímat

celebritareceptvaření

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na kuchyňskou linku?

Zadejte si poptávku v kategoriích: kuchyňská linka,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Kuchyňská linka, Schodiště a kuchyňská linka, Výroba kuchyňské linky.