K mládí patří revolta, o tom žádná. Pokud se děti a mládež nevybouří v období k tomu určeném, hrozí, že budou lumpačit ve zralém věku, kdy už se jim to bude těžko odpouštět. Doma se s klackovitým chováním počítá a rodiče jsou tady od toho, aby své potomky vychovávali. Ale co chudáci učitelé, ti jsou placeni za zcela jiné služby dospívajícím chlapcům a dívkám.

Psychologické minimum pro žáky

Studenti středních škol a druhého stupně základních škol, jichž se následující slova nejvíce týkají, nejspíš tvoří jen malou část čtenářů tohoto magazínu. Ale třeba jim někdo poselství předá. Vážení studenti, zlozvyky při jídle a nedodržování slušného chování pedagogy vytáčejí. Učitelé bývají často konzervativního založení, takže rozpor se ještě prohlubuje. Pokud si žáci včas uvědomí, že se nevyplatí rozčilovat učitele otravováním s jídlem, může je to možná zachránit od propadnutí. Ačkoli se učitelé snaží být ve známkování co nejobjektivnější, jistě na ně naschvály podvědomě působí.

ETIKETA PŘI JÍDLE:

Cože se nedělá?

Doba je jiná, a možná tak některé děti ani nevědí, že se proviňují proti zásadám slušného chování, jak je vnímají jejich učitelé. Milé děti, ve škole se při vyučování nejí! Takhle jednoduše by se dalo celé poselství shrnout. Na školní lavici nepatří v době vyučování žádné bagetky, cereální tyčinky, hranolky z fastfoodu, nízkotučný jogurt a ani kafe v papírovém kelímku. Taková přehlídka vzbuzuje v učitelích nelibost. Najíst se můžete, děti, o přestávce. Ještě nikdo neumřel, když měl zůstat o hladu jednu vyučovací hodinu, která má čtyřicet pět minut. Nepomůže ani, když si jídlo schováte do lavice a budete ho diskrétně uždibovat a mastné prsty si pak utírat do desetiminutovky nebo kompozice. I tohle pedagog vidí.

Mravokárný příklad na konec

Nejspíš znáte výchovnou historku, v níž otec učí syna příkladem. Do mísy s krásnými červenými jablky dá jedno shnilé. Za několik dnů překvapené ratolesti ukáže ošatku plnou plesnivých plodů. Pointa příběhu je v tom, že shnilé jablko se od zdravých neuzdraví. Stejně tak pedagog, jehož výhrady vůči stolování při hodině budete řešit tím, že mu dáte na katedru také nějakou laskominu, se nejspíš neuklidní, zvyky a názory obratem nezmění. Pokud začne jíst s vámi, je pravděpodobné, že už vás nic nenaučí a váš čas strávený ve třídě bude čistá ztráta.