Cestovat z Česka do Madridu je snadné. Z Prahy tam létají různé letecké společnosti celý rok. Celý rok se tady také konají různé akce. Každé roční období má v Madridu své zajímavosti; na přelom ledna a února připadá jídlo. Taková akce je logická, pokud se podíváme do historie. Dříve bylo třeba se „nafutrovat“ před velikonočním půstem. Logiku v načasování najdeme i dnes. Zima se prostě nejlépe tráví v restaurantech.

Pozor na počasí

Madrid hledejte na mapě uprostřed Španělska. Jeho sláva začala v době, kdy se tady usadili Habsburkové. Do jejich příchodu byl více méně nevýznamnou osadou, kde měli Arabové své poslední vnitrozemské obchodní základny. Madrid leží poměrně vysoko, a tak je tu větší zima, než byste u města položeného na jihu čekali.

Habsburkům se tady líbily především okolní lesy. Byli to totiž vášniví nimrodi, a i proto má Madrid ve znaku medvěda. Šelma si pochutnává na plodech planiky. Planika je teplomilný keř, který dává na podzim krásně zbarvené bobule. Velikostí a vzhledem jsou podobné liči, chuť je kdesi na pomezí mirabelek a angreštu. V takovém městě je radost jíst.

ČTĚTE TAKÉ:

Hurá na festival

Festival jídla trvá dva týdny - začíná 19. ledna a končí 3. února. Do akce je zapojeno na tři stovky restaurací, v nichž se předvádějí nejrůznější labužnické kreace a nové trendy. To je normální součást každého gastronomického festivalu, ale v Madridu se dá vyzkoušet jídlo i v dalších podobách nebo kulisách, jak chcete. Hlavní město Španělska je velmi kulturní město, takže můžete ochutnat jídlo ve filmu, ve výtvarném umění, ve fotografii, v hudbě, v divadle. Pokud jste zvědaví, co to všechno obnáší, nezbývá než se vydat přímo na místo.

Po sladkých cestách

Na webových stránkách festivalu (www.esmadrid.com/gastrofestival) si můžete vybrat také některou z „cest“. Ke kavárenskému posedávání vábí Cesta sladkostí Ruta golosa a Cesta kolumbijské kávy Ruta del Café de Colombia. Není to žádný závodní okruh, jímž byste se museli projíst a propít. Jedná se o seznam cukráren a kaváren, které jsou do festivalu zapojeny. Z poměrně dlouhého seznamu prověřených podniků si můžete vybírat, kam si půjdete zamlsat.