Zázvor pravý je rostlina, která v přírodě připomíná něco mezi trávou a kosatcem. Miluje slunce a vlhkost zároveň, čehož se mu v hojné míře dostává v tropických oblastech. Zázvor je původem z Asie. Do stejné čeledi s ním patří i další oblíbené koření, a sice kurkuma. Zázvoru i kurkumy je několik druhů.

Co o zázvoru asi víme

Oddenky aromatického koření jsou na našem trhu běžné teprve nedlouho – nějakých deset až patnáct let. Dříve bylo toto koření dostupné pouze v sušené práškové formě. Se stoupající oblibou suši se k nám nedávno protlačil i zázvor nakládaný. Při konzumaci suši se používají růžové plátky konzervované ve sladkokyselém nálevu k „čištění chuti“. Tedy k tomu, aby se jaksi propláchly chuťové pohárky a mohlo se pokračovat v debužírování dalších rýžových ruliček. Nic nebrání tomu, aby se nakládaný zázvor podával i k jiným jídlům. I recepty se globalizují.

ČTĚTE TAKÉ:

Čajíček na zimní neduhy

Mnoho kaváren v zimě nabízí na nápojových lístcích čaj z čerstvého zázvoru. Tento léčivý nápoj si také rádi děláme doma. Na lehké zimní neduhy je to vynikající domácí medicína. Zázvor obsahuje několik chemických látek, které vyvolávají pocit pseudo-tepla. To působí blahodárně na tělo i na psychiku a následně podporuje samoléčebné procesy. Metody výroby zázvorového čaje jsou různé. Většinou se oddenek jen nakrájí na tenké plátky a zalije vroucí vodou. Je to jen další příklad, jak si chladné regiony upravily používání importované rostliny.

Neznámé léčebné schopnosti

Zázvor má mnoho seriózních léčivých vlastností prokázaných lékařskými studiemi. Zajímavý a nepříliš známý je účinek proti nevolnostem. Nepůsobí samozřejmě proti všem druhům nevolností. Můžete ho vyzkoušet na nemoci z pohybu – kinetózy. Na ukonejšení žaludku prý pomáhá žvýkat plátek čerstvého oddenku. Stejně tak se mohou s pomocí zázvoru bránit ranním nevolnostem těhotné ženy.

Co se týče afrodiziakálních účinků, na místě je zdravá skepse. Svatá Hildegarda již ve 13. století napsala: „Zdravý a silný muž nemá zájem jíst zázvor, protože je po něm blbý, omezený a lascivní. Ale když už tělo vysychá a slábne, trochu zázvorového prášku do nápoje stav vylepší…“

Madame du Barry, známá milenka Ludvíka XV., prý podávala zázvor všem svými milencům. Krále pravděpodobně nevyjímaje. Zeptat se nemůžeme, dámy jsou již dávno na pravdě boží.