Pod pokličkou slavných: Byla Helena Růžičková kuchařkou proti své vůli?

Helena Růžičková
Zvětšit fotografii

Autor:

Počátkem devadesátých let napsala Helena Růžičková knihu, kterou nazvala Kuchařkou proti své vůli. Ten titul jí ale nelze až tak věřit. To, že měla ráda jídlo, na ní bylo celkem dobře vidět - a navíc už jako dítě s jeho přípravou s radostí pomáhala své mamince.

Helena Růžičková

Autor:

Letos si připomínáme 30 let od natočení první, a také nejzdařilejší, komedie Zdeňka Trošky Slunce, seno, jahody, v níž byla Helena Růžičková hlavní hvězda – Maruš Škopková. Sama si vybrala jako manžela Stanislava Třísku ze zlínského divadla, kterého znala už z natáčení seriálu Vlak dětství a naděje. Stal se skutečně ideálním představitelem muže, jenž měl „místo mozku z piva kostku“. Vzpomínáte? Kromě lahvové dvanáctky se v jejich domácnosti nejčastěji vyskytoval pečený králík s knedlíkem. Když Škopkové králíky otrávil syn jedovatými barvičkami, protože už je na talíři nemohl ani vidět, čekal ho pořádný výprask. V jedné z nejsilnějších scén filmu sleduje Škopková s dojetím milostnou scénu Angeliky, jejíž pořádné prožívání narušuje Škopek hlasitým chrápáním a poté dcera, které stihne říct „Ohřej si šunkafleky“ - a pak vypnou proud a je definitivně po romantice.

ČTĚTE TAKÉ:

Pečený králík a šunkofleky ale nebyly zrovna typickým jídlem pro herečku, která dokázala kombinovat slané se sladkým v nejroztodivnějších variantách a bohužel i množství.

Přesolená uzená polévka

Helena Růžičková

Autor:

Jako dítě dostávala od maminky zdravou stravu, plnou zeleniny, což jinak pro pražské domácnosti konce čtyřicátých let nebylo typické. Maminka totiž pocházela ze Sarajeva, a tak Helena odmala milovala džuveč, plněná rajčata, papriky i cibule a neměla problém přidat do všeho česnek, klidně i do šlehačky. Ve škole se prý na Helenu dívaly spolužačky s údivem, když si k svačině přinesla kromě chleba s máslem rajské jablíčko, česnek nebo cibuli. V té době se v Čechách z rajských dělala snad jedině omáčka, syrová se moc nejedla.

Když poprvé vařila svému budoucímu muži Jiřímu uzenou polévku, prý ji hrozně přesolila, a druhý chod, těstoviny, rozvařila do obrovské koule. Jiří ani nemrkl a všechno snědl. „V ten okamžik jsem pochopila, že jedině tenhle člověk se mnou bude schopen vydržet,“ vzpomínala později. A nejen že všechno vydržel, ale dokonce to byl právě on, kdo nejčastěji nakupoval a vařil. Helena jako vytížená herečka na to neměla moc času.

Humrový koktejl z krůty

Krůtí koktejl

Autor:

Uměla si ho ale udělat, když byla vyzvána nějakou firmou, aby pro ni propagovala nádobí a také z něj něco uvařila, nebo aby sepsala krůtí kuchařku, kterou skutečně v roce 1996 vydala. Všechny pokrmy, o nichž v kuchařce psala, testovala na své rodině. „Z krůty se dá udělat absolutně všechno. Já například miluju humrový koktejl. Zkuste ho připravit z krůty. Uvaříte krůtí prsíčka na páře s octem a pak maso nakrájíte na kostičky a přidáte do majonézy spolu s jemně nastrouhanou mrkví a celerem - a je to skvělé,“ vyprávěla mi tehdy během rozhovoru ve vršovickém bytě. Mimochodem, v tu chvíli její muž také zrovna vařil – pro změnu žrádlo pro psy. I na tohle téma měla Helena historku. Jednou se vracela se synem pozdě v noci ze zájezdu a už v předsíni cítili libou vůni karbanátků. Říkali si, jak je Jiří pozorný, že jim je usmažil a s chutí se na ně vrhli. Teprve ráno se dověděli, že to nebylo jídlo pro ně, ale pro psy.

Helena Růžičková

Autor:

Mockrát v životě zkoušela herečka držet dietu, ale po každé z nich zase přibrala. Sama na to měla názor, který dnes potvrzují i odborníci: „Mozek chrání člověka před člověkem samým a po dietě tělo rychle ukládá zásoby na horší časy. Ideální je jíst pětkrát denně, ale odcházet od stolu nedojedení. Kromě toho cvičit a procházet se na čerstvém vzduchu… Jenomže žít zdravě, to trvá celý den a tolik času nikdy nemám…“ Přes svou nadváhu se ale dokázala až do pozdního věku velmi dobře pohybovat i tancovat, což vysvětlovala tím, že jako dítě chodila do baletu a její tělo tuhle dovednost „nezapomnělo“. Paradoxem jejího života bylo, že nakonec během těžkého onkologického onemocnění zhubla natolik, že nebyla skoro k poznání…

Foto Zuzana Kostiuková a archiv autorky

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Může vás zajímat

celebritavaření

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na rekonstrukci kuchyně?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce kuchyně,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Výroba kuchyňské linky, Skleněný obklad na záda kuchyně, Schodiště a kuchyňská linka.