Plyn, či indukce

Nejen dostupnost energií, ale i energie samotné dělí kuchařskou veřejnost na dva tábory. Jeden preferuje plyn jako nejlépe regulovatelný a nejvýhřevnější tepelný zdroj, druhý nedá dopustit na elektřinu v podobě úsporných a maximálně bezpečných indukčních varných desek. Obojí má, jak už to bývá, svá pro a proti. Záleží, jak se naučíme se spotřebičem zacházet, a jaké možnosti nám při vaření nabízí.

Direct Flame

Jednou z novinek, která poskytuje skutečný uživatelský komfort, je plynová varná deska Hotpoint Luce PKQ 755 D GH (K)/HA s patentovanou technologií přímého plamene Direct Flame.

ČTĚTE TAKÉ:

Monolitický hořák opatřený po obvodu velkým množstvím malých otvorů zajišťuje ve srovnání se standardními hořáky s radiálním rozvodem vertikální šíření plamene a rovnoměrnou distribuci tepla, což zkracuje dobu vaření a zároveň snižuje spotřebu energie. Rovnoměrné šíření tepla zamezuje připalování pokrmů na okrajích hrnců, a tím zajišťuje jejich chuťovou kvalitu. Podle slov produktové specialistky společnosti Indesit Martiny Křižákové laboratorní zkoušky ukázaly, že s tímto hořákem se čas potřebný pro uvaření vody zkrátil až o 20 % oproti tradičnímu hořáku se stejným výkonem a spotřeba plynu se snížila o 22 %.

Dalším, nejen estetickým plusem konstrukce hořáku je jeho plochý povrch, který spolu s varnou deskou z černého skla usnadňuje údržbu a brání vzniku napečených nečistot. Hořák i litinové držáky hrnců lze mýt v myčce.

Varná deska disponuje 5 varnými zónami, knoflíkovým ovládáním vpředu, automatickým zapalováním a bezpečnostní pojistkou plynu. Rozměry desky jsou 75 x 52 cm.

Indukce v klasickém provedení

Příznivci nejmodernějších technologií volí nejčastěji indukční varné desky. Kromě maximálního bezpečí při provozu je důležitým kritériem pro jejich pořízení schopnost velmi rychlé reakce a přesnosti při snížení či zvýšení výkonu. Požadovanou teplotu lze navolit s přesností téměř na 1 °C, což podle výrobce umožňuje dosáhnout značné úspory elektrické energie a časové úspory až 40 %. Rovněž doba chladnutí varné zóny může být ve srovnání se sklokeramickou deskou téměř o 20 minut kratší. Údržba je ještě snadnější, neboť se povrch desky mimo styčnou plochu s nádobou nerozpaluje.

Nová indukční deska VIA 640 C od společnosti Indesit nabídne 4 klasické varné zóny s 9 úrovněmi výkonu, od rychlého vaření po udržování teploty pokrmu. Osobně u ní postrádám flexibilnost varných ploch, které zavedly některé značky, spočívající v možnosti propojení dvou varných zón do jedné, nebo dokonce použití celé desky jako jedné velké varné zóny, díky níž lze použít za optimálních podmínek prakticky jakýkoliv rozměr varné nádoby.

Deska je vybavena dotykovým ovládáním, ukazatelem zbytkového tepla, dětskou pojistkou. Design je řešen rovnými hranami bez rámečku. Rozměr desky je 60 x 52 cm.

Příští týden se zaměříme na lednice.