NEPOSTRADATELNÝ POMOCNÍK

Nepostradatelným kuchyňským pomocníkem je bezpochyby nůž. Přestože patří mezi nepostradatelné pomocníky již nemusí patřit mezi dobré. Záleží však pouze na nás jakého pomocníka z nože uděláme, neboť ostrý nůž je dobrý pomocník a tupý špatný a nebezpečný. Jak se o něj budeme starat, tak on nám bude sloužit. Mějme tedy...

Nepostradatelným kuchyňským pomocníkem je bezpochyby nůž. Přestože patří mezi nepostradatelné pomocníky již nemusí patřit mezi dobré. Záleží však pouze na nás jakého pomocníka z nože uděláme, neboť ostrý nůž je dobrý pomocník a tupý špatný a nebezpečný. Jak se o něj budeme starat, tak on nám bude sloužit. Mějme tedy na paměti, že dobrým kuchařem se staneme až tehdy, budeme-li v ruce mít ostrý nůž. Pak námi připravené jídlo už napohled bude k nakousnutí.

Již při nákupu tak samozřejmé a běžné věci jako je nůž můžeme udělat chybu. Na výběr máme z nožů různých cen, typů a hlavně kvalit. A jak je zřejmé nejlevnější asi nebude tím nejkvalitnějším. Zde rozhodně neuplatníme pořekadlo, kdo šetří má za tři, ba právě naopak. Cenové relace se mohou pohybovat od 20 do několika tisíc korun. Chceme-li si pořídit kvalitu rozhodně ji nepořídíme za cenu do sta korun. U tak levného výrobku nemůžeme čekat, že byl na jeho zhotovení použit kvalitní materiál, takový nástroj nás spíše překvapí tím, že se začne rychle tupit a rezivět. Pokud si pořídíme nůž v ceně od 100 do 400 Kč již máme právo očekávat větší kvalitu. Pro toho komu nestačí jen dobrá kvalita, ale chce skoro dokonalost jsou tu nejkvalitnější a zároveň nejdražší kované nože. Jejich ceny se pohybují od 500 do 1600 Kč.

Tyto nože se poznají podle vykovaného plynulého přechodu mezi čepelí a střenkou. Vyráběny jsou z kovaných polotovarů. Po jejich vykování a pečlivém tepelném zpracování je jejich struktura velmi jemná. Jemnost struktury rovněž napovídá o dlouhé trvanlivosti a o ostrosti ostří.

Je však rovněž pravdou, že jen podle ceny nelze vybrat opravdu kvalitní a nám vyhovující nůž. Ještě před tím než ho zaplatíme je třeba si ho vzít do ruky, podívat se na jeho ostří – kvalitní nože mají ostří vybroušené z obou stran a po celé své délce dokonale ostré. Dále prozkoušíme jak se nám drží a pak dáme přednost takovému, který se dobře drží v malé i ve velké ruce, má tedy dobře ergonomicky vyřešené držadlo.

Vybrali jsme si nůž, který je opravdu kvalitní – ostrý, ale zůstane tak kvalitní a ostrý po celou dobu? Nyní záleží na nás jak se o něj postaráme, neboť nejlepší prevencí je správné zacházení. Rozhodně pro nože nebudou nejlepšími sousedy kovové předměty a ani mytí v myčkách jim k ostrosti nepřispěje. Nejlépe se o ně postaráme pokud je uskladníme do dřevěných bloků nebo na závěsné držáky, kde se nemohou dotýkat čepelí. Dobrým úložným prostorem pro ně může být i speciální zásuvka se zářezy.

Samozřejmě že i ten nejkvalitnější nůž po čase bude potřebovat trochu nabrousit. A pokud je třeba brousit, tak stejně kvalitním ostřičem.

Dodatek: nože s nerezavějící čepelí jsou označovány buď „rostfrei“ nebo „inox“

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno: