TAJE INDICKÉ KUCHYNĚ

Praví se, že vše co se najde kdekoli na světě, najde se i v Indii, ale to co se dá vidět, slyšet, hmatat, chutnat a ucítit v Indii, to se již nenajde nikde jinde. A právě v tom tkví tajemství indické kuchyně, v její rozmanitosti. Jakým způsobem upravovali jídlo indičtí praobyvatelé, o tom se neví v podstatě nic. Dá...

Praví se, že vše co se najde kdekoli na světě, najde se i v Indii, ale to co se dá vidět, slyšet, hmatat, chutnat a ucítit v Indii, to se již nenajde nikde jinde. A právě v tom tkví tajemství indické kuchyně, v její rozmanitosti.

Jakým způsobem upravovali jídlo indičtí praobyvatelé, o tom se neví v podstatě nic. Dá se však předpokládat, že jejich jídlo bylo velmi prosté a konzumováno ve své přirozené formě. S objevením ohně a počátkem pěstování obilí se samozřejmě jejich jídelníček značně obohatil.

Co je však zřejmé je to, že ve starších dobách Indové konzumovali maso v mnohem větší míře než dnes, dokonce konzumovali hovězí a telecí, což nyní pravověrní hinduisté považují za hanebnost vyrovnávající se kanibalizmu. Co vedlo v Indii během historického vývoje k silnému rozšíření vegetariánství je více méně záhadou. Jedním z důvodů byl jistě značný, snad i rozhodující vliv morální zásady neubližování (ahinsa) a dostatek zrn různých druhů, luštěnin, zeleniny a ovoce, které jsou daleko lépe stravitelné v tak teplém podnebí. Přestože indická kuchyně se specializuje na vegetariánská jídla, umí stejně dobře ba výborně připravit i četná masitá jídla.

Ve správně připraveném pokrmu v duchu Indie by mělo být možné nalézt veškeré základní chutě, tudíž sladkou, kyselou, hořkou a slanou + trpkou a palčivou. Indové narozdíl od nás totiž rozlišují šest základních chutí a nad ně ještě rozlišují patnáct složených ze dvou základních, dvacet ze tří, patnáct ze čtyř, šest z pěti a jednu komplexní ze všech šesti.

Se stolováním si nedělají moc starostí, zkrátka se naloží na stůl vše, co je právě k snědku a ať si každý zvolí podle své chuti. K jídlu je podáván zpravidla jen jeden chod, a to i při slavnostních příležitostech. Nakonec chodu se podávají sladkosti. Tento jediný chod je obvykle tak vydatný a bohatý, že nahradí celou řadu chodů. Na stůl se položí mísy plné různé zeleniny, luštěnin, rýže, brambůrků, čalamád, jogurt a polévka. Vše je uspořádáno vedle ústředního talíře každého stolovníka ve tvaru půlměsíce. Na stole samozřejmě nesmí chybět ani podnos s čerstvými plackami, který trůní v jeho středu.

Ačkoli jsou indické pokrmy prosté jsou velmi chutné, ale po nějakém čase se mohou zdát jednotvárné.

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na kuchyňskou linku?

Zadejte si poptávku v kategoriích: kuchyňská linka,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Skleněný obklad na záda kuchyně, návrh a výroba kuchyňské linky, Obložení kachliček.