V našich kuchyních zpravidla nachází uplatnění dva nože - velký a malý. Malý nožík nám slouží jako škrabka zeleniny a k vykrajování, velký nůž pak používáme na vše ostatní - na krájení masa, zeleniny, sýrů atd. A přitom si mnohdy ani neuvědomujeme, že s jiným nožem bychom plátky sýra nakrájeli rychleji a tenčeji, že by se nám rajčata neroztekla po prkénku a maso se nám podařilo naporcovat daleko lépe s nožem pro tento účel určeným. Tak proč si zbytečně přidělávat práci?! K čemu je ten či onen nůž Nůž s delší zhruba z dvaceticentimetrovou čepelí zkosenou k jedné straně vybroušenou do větších zoubků či vlnovek je ideálním pro krájení pečiva. Delší a širší nůž se silnější čepelí je vhodný k opracování a naporcování masa, nůž zvaný kuchyňský. Tak zvaný filetovací nůž s dlouhou úzkou čepelí, která se dá snadno prohnout, a s výrazným hrotem, nám dobře nakrájí na tenké plátky sýr, salám, rybu i maso. Na nakrájení zeleniny a masa na drobné nudličky či kostičky je lepší nůž, který má čepel na konci rozšířenou. Universálním nožem je zpravidla rovný nůž s čepelí dlouhou asi dvanáct až čtrnáct centimetrů. Trh také nabízí nože specializované na určitý druh potravin. Takovou speciální kapitolu tvoří například nože na sýr (tvrdý i poloměkký). Nože se speciálně prohnutou čepelí jsou určené pro krájení tvrdého sýra. Nože určené na krájení poloměkkých sýrů a ementálu pak mají širší čepel s dírkami či vypouklou "linkou" po celé její délce, aby se mezi plátky krájeného sýra mohl dostat vzduch a nelepily se k sobě. I k roztírání měkkých sýrů existuje nůž, který má krátkou širokou a tupou čepel. I na krájení šunky existuje speciální nůž, který má v čepeli vybroušené "dolíky". A tak bychom mohli pokračovat, neboť speciálních nožů je nepřeberné množství a mnohdy až tak specializovaných, že je ve své kuchyni můžeme klidně postrádat, není o nich tedy třeba mluvit. Jediné co je třeba ještě na závěr připomenout je to, že ani ten nejspeciálnější nůž nám nebude dobrým pomocníkem pokud bude tupý.
NOŽE RŮZNÝCH FUNKCÍ
info
Zuzana Zimová
18. 10. 2000
clock
2 minuty
V našich kuchyních zpravidla nachází uplatnění dva nože - velký a malý. Malý nožík nám slouží jako škrabka zeleniny a k vykrajování, velký nůž pak používáme na vše ostatní - na krájení masa, zeleniny, sýrů atd. A přitom si mnohdy ani neuvědomujeme, že s jiným nožem bychom plátky sýra nakrájeli rychleji a tenčeji, že...
user