V našich kuchyních zpravidla nachází uplatnění dva nože - velký a malý. Malý nožík nám slouží jako škrabka zeleniny a k vykrajování, velký nůž pak používáme na vše ostatní - na krájení masa, zeleniny, sýrů atd. A přitom si mnohdy ani neuvědomujeme, že s jiným nožem bychom plátky sýra nakrájeli rychleji a tenčeji, že by se nám rajčata neroztekla po prkénku a maso se nám podařilo naporcovat daleko lépe s nožem pro tento účel určeným. Tak proč si zbytečně přidělávat práci?! K čemu je ten či onen nůž Nůž s delší zhruba z dvaceticentimetrovou čepelí zkosenou k jedné straně vybroušenou do větších zoubků či vlnovek je ideálním pro krájení pečiva. Delší a širší nůž se silnější čepelí je vhodný k opracování a naporcování masa, nůž zvaný kuchyňský. Tak zvaný filetovací nůž s dlouhou úzkou čepelí, která se dá snadno prohnout, a s výrazným hrotem, nám dobře nakrájí na tenké plátky sýr, salám, rybu i maso. Na nakrájení zeleniny a masa na drobné nudličky či kostičky je lepší nůž, který má čepel na konci rozšířenou. Universálním nožem je zpravidla rovný nůž s čepelí dlouhou asi dvanáct až čtrnáct centimetrů. Trh také nabízí nože specializované na určitý druh potravin. Takovou speciální kapitolu tvoří například nože na sýr (tvrdý i poloměkký). Nože se speciálně prohnutou čepelí jsou určené pro krájení tvrdého sýra. Nože určené na krájení poloměkkých sýrů a ementálu pak mají širší čepel s dírkami či vypouklou "linkou" po celé její délce, aby se mezi plátky krájeného sýra mohl dostat vzduch a nelepily se k sobě. I k roztírání měkkých sýrů existuje nůž, který má krátkou širokou a tupou čepel. I na krájení šunky existuje speciální nůž, který má v čepeli vybroušené "dolíky". A tak bychom mohli pokračovat, neboť speciálních nožů je nepřeberné množství a mnohdy až tak specializovaných, že je ve své kuchyni můžeme klidně postrádat, není o nich tedy třeba mluvit. Jediné co je třeba ještě na závěr připomenout je to, že ani ten nejspeciálnější nůž nám nebude dobrým pomocníkem pokud bude tupý.