Pokud mluvíme o salátu, mluvíme o lehce stravitelném, lahodně barevném pokrmu bohatém na vitamíny, které naše tělo potřebuje celoročně a především teď před zimou. Tento pokrm by tedy neměl chybět na žádném stole. Chybět ani nemusí, neboť bohatá nabídka čerstvé zeleniny a ovoce je prakticky nepřeberná a tak se nám nabízí i nepřeberné množství kombinací a chuťových lákadel, které čerstvá zelenina i ovoce nabízí. Jak připravit správně salát Salát je dobré připravovat vždy s čerstvých surovin. Před jeho přípravou je samozřejmě nutné zeleninu či ovoce dobře omýt. Neznamená to ovšem, že ji naložíme do vody na dlouhou dobu. Zpracováváme-li ji ještě tepelně, pak jen rychle a krátce, aby si zachovala svěží barvu a neztratila mnoho vitamínů. Stejně postupujeme při rozmrazování. Aby zelenina či ovoce při přípravě neztrácela svou hodnotu je třeba používat i vhodné nádoby. Vhodné jsou ze skla, porcelánu, keramiky a nerezu. Z nerezu by také měly být příbory - nože, vidličky, lžíce, nejvhodnější jsou však speciální salátové příbory ze skla či umělé hmoty. Salát je dobré nepřipravovat dlouho před podáváním. Servírujeme-li jej z chladničky, ještě před podáváním ho necháme cca 10 -15 minut stát při pokojové teplotě, abychom mohli vychutnat jeho skutečnou chuť. Co dělá ještě salát salátem? Při přípravě jakéhokoli salátu se neobejdeme bez kvalitního octa a oleje. Zcela nevhodný je pro tento účel lihový ocet. Za ideální je považován vinný s příchutí estragonu nebo bylinek tzv. Aceto Balsamico pocházející z Modeny. Vhodné jsou i další vinné, ovocné (malinový, rybízový, třešňový, jablečný, hruškový), medové, bylinkové či rýžové octy. Sherry ocet je dobrý do marinád, jemný jablečný pak do některých zálivek. Rýžové octy, hojně užívané v Asii, jsou vhodné ke krabům a mušlím, především pak jejich sladká, ostrá odrůda. Do dobrého salátu patří i dobrý - kvalitní olej. Nejvhodnějším je olivový salátový či jemný olej z vinných zrnek. Používají se i oříškové, mandlové, sezamové, lanýžové či hříbkové. Oříškových olejů je zapotřebí užívat s mírou, neboť je pro ně charakteristická výrazná chuť. Při správném použití však dodají zálivce na vítečné chuti. Typ na salát Při přípravě salátů nemusíme upjatě postupovat podle receptů, zde můžeme povolit uzdu své fantazie. Přeci jen vám pro inspiraci nabízíme recept na selský salát. Na jeho přípravu budeme potřebovat 500 gramů rajčat, dvě papriky a cibule, jednu lžíci citrónové šťávy, dvě lžíce oleje. Dále budeme potřebovat 200 gramů balkánského sýra, deset černých oliv, jednu střední salátovou okurku a samozřejmě sůl a pepř. V salátové míse promícháme na kousky nakrájená oloupaná rajčata, papriku zbavenou semínek a nakrájenou na proužky, cibuli a okurku nakrájenou na plátky. Tuto směs pak zalijeme olejem smíchaným s citrónovou šťávou, osolíme a opeříme. Ještě do mísy přidáme na plátky nakrájené olivy a promícháme. Nakonec do salátu přidáme balkánský sýr a můžeme podávat s bílým pečivem. Dobrou chuť.