DALŠÍ TIPY PRO MIKROVLNKY

DALŠÍ TIPY PRO MIKROVLNKY

Nádobí do mikrovlnné trouby je nejvhodnější kruhového tvaru pro nejideálnější rozložení mikrovln. Vedle nádobí, které máme běžně doma a kterým mikrovlny snadno prostupují – silný nezdobený porcelán, kamenina, keramika a sklo v posledních letech na trhu přibývá speciálního nádobí do mikrovlnek. Sklo Ideálním...

Nádobí do mikrovlnné trouby je nejvhodnější kruhového tvaru pro nejideálnější rozložení mikrovln. Vedle nádobí, které máme běžně doma a kterým mikrovlny snadno prostupují – silný nezdobený porcelán, kamenina, keramika a sklo v posledních letech na trhu přibývá speciálního nádobí do mikrovlnek.

Sklo
Ideálním materiálem do mikrovlnné trouby je sklo, protože je průhledné a tak při jeho použití můžeme pohodlně vidět „přímo do hrnce“ a sledovat průběh vaření. Na pokrmy, při jejichž přípravě vzniká v mikrovlnce vysoká teplota (hlavně tučné a sladké), musíme používat sklo varné. Tento dnes už klasický materiál je navíc mnohostranný – použitelný i v horkovzdušné troubě a skleněné konvice ke spařování čaje, a podobně. Varné sklo je vyráběno u nás tradičně v mnoha formách a můžeme si vybrat mezi mnoha velikostmi pekáčů s pokličkou (až do 3,5 litru), skleněných hrnců s uchy, plochými i hlubšími miskami.

Papír
A je tu další praktické, levné a hygienické řešení – použití papíru. V mikrovlnné troubě používáme dva druhy papírových obalů – ty, ve kterých jsme potraviny koupili a rovnou je v nich pak necháme rozmrazit či ohřát, nebo papírové nádobí koupené v papírnictví.

Koupené obaly (většinou jsou to misky z tvrdého papíru s jídlem překrytým fólií) prohlédneme, jen na některých je totiž poznámka „vhodné k rozmrazení v mikrovlnné troubě“. Pokud je to nebarvený papír bez kovových prvků (pozor na nenápadné hliníkové svorky) a dekorů, můžeme ho použít, stejně jako lepenkové misky. Papír je ale stále více nahrazován v případě zmrazených potravin a polotovarů plasty a aluminiovými miskami.

Také v mrazničce máme určitě také mnoho potravin v papírových obalech, z nich jen některé můžeme dát do mikrovlnné trouby. Misky z voskovaného papíru například můžeme použít jen k rozmrazování, vyšší teploty by uvolnily z papíru vosk do pokrmu. (V této souvislosti se zmiňme také o ne sice papírových, ale zato všeobecně oblíbených obalech vyskytujících se v mrazničkách – jsou to kelímky od másel a margarínů). Ty samozřejmě také nevydrží vysoké teploty v mikrovlnce, mohou být použity také pouze k rozmrazování. Ohříváme bez víčka, to se totiž zdeformuje horkem nejdříve, zatímco kelímek se stále zmraženým obsahem stále drží tvar).

Papírové nádobí
Nejrůznější kartónové a papírové misky, plata, kelímky k ohřívání nápojů, menší i větší papírové talíře nakoupíme čistě bílé nebo režné, nebělené a bez dekoru. Malé papírové košíčky – můžeme v nich péct různé minidezerty – skládáme v mikrovlnné troubě dva nebo tři na sebe. I papír v kombinaci s jinými materiály a běžným nádobím je v mikrovlnce nezastupitelný – rozmrazujeme-li rohlíky, veky nebo chleba, využijeme k odsávání vlhkosti z pečiva savý kuchyňský papír, bílé papírové kuchyňské utěrky či obyčejné nezdobené ubrousky. Zabalené pečivo se rovnoměrněji rozmrazí do křupava a nemusíme tak přesně hlídat okamžiky mezi stádii, kdy jsou rohlíky dosud zmrazené, potom gumové a vlhké a už tvrdé a vysušené. Savý papír se hodí i k pokrytí koláčů a piškotů, aby během pečení nevysychaly. I přikryté brambory se vyznačují vyšší kvalitou, savým papírem prochází jejich přebytečná vlhkost, která potom z mikrovlnky odchází ventilátorem.

Další druh papíru, který bychom doma neměli postrádat, je pečicí papír. Roli nebo jednotlivé listy máme vždycky při ruce – je výborný opět k přikrytí všech možných jídel během vaření, koláčů, můžeme jím i vyložit pečicí formy stejně jako v horkovzdušné troubě.

Dnešní tip
Pokud potřebujeme k servírování některých pokrmů nahřáté talíře, pomůže nám opět mikrovlnná trouba. Samozřejmě to bude možné jen u těch bez zdobených okrajů. Talíře nemusíme nahřívat jeden po druhém, ale můžeme je naskládat na sebe, na každý nalijeme vodu – stačí troška. Zahříváme je na maximum podle potřeby něco mezi jednou a dvěma minutami.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na kuchyňskou linku?

Zadejte si poptávku v kategoriích: kuchyňská linka,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Výroba kuchyňské linky, Obložení kachliček, Schodiště a kuchyňská linka.