Co se příliš neví je, že do mikrovlnné trouby můžeme bez obav na krátkou dobu vložit i dřevěné nástroje, jako špachtle nebo špejle. Pokud v připravovaném pokrmu necháme vařečku, nic se nestane, dřevem mikrovlny procházejí, jenom rukojeť se po chvíli zahřeje tak jako na sporáku. Pokud ohříváme pečivo, můžeme je nechat na proutěné ošatce pokryté čistě lněnou utěrkou nebo ubrouskem, i tyto materiály ohřev vydrží. Termoplasty Co je však přímo určeno pro použití v mikrovlnných troubách, je speciální plastové nádobí. Pokrmy se v těchto nádobách vaří rychleji než v porcelánu nebo v silnostěnné keramice (a zhruba stejně rychle jako ve skle). Na rozdíl od kelímků od jogurtu nebo másla, ve kterých můžeme jenom rozmrazovat, aby se neroztavily, vydrží tyto termoplasty vysokou teplotu. Jsou to hrnce, mísy, nákypové, koláčové a pudingové formy z odolných plastů, z nichž většinu můžeme používat v mrazničce i v mikrovlnné troubě. Nemáme-li jich dostatek, vyplatí se je ušetřit jenom pro mikrovlnku. Můžeme v nich vařit, péct i jenom ohřívat, jak uvidíme dále. Ohřívání – jedna z nejpoužívanějších funkcí mikrovlnné trouby Ani si neuvědomujeme, kolikrát denně jen vložíme do mikrovlnné trouby hrníček s nápojem, který jsme zapomněli vypít, s vychladlou polévkou, s jednotlivou porcí jídla pro opozdilého člena rodiny. Pokud jsou v rodině děti, nápor na mikrovlnnou troubu se ještě stupňuje - ohříváme pro mimina i menší děti, ty velké si ohřejí polévku nebo nápoj samostatně. Ohříváme samostatné porce i celé hrnce jídla pro celou rodinu. A mikrovlnná trouba pořád neúnavně ohřívá a ohřívá. Většina mikrovlnných trub již má speciální program na ohřívání, jinak ohříváme při nižším výkonu. V čem ohřívat pokrmy Nápoje Nápoje ohříváme v kelímcích, v keramických, skleněných a porcelánových hrnečcích bez kovového dekoru. Neohříváme je v lahvích s úzkým hrdlem, které by nás mohly překvapit tím, že nenadále vybuchnou. V hrdle se totiž zachycuje pára. Pokud se tak děje delší dobu, tvořící se pára nemůže unikat, stlačuje se, a tak se může nebezpečně zvyšovat tlak v lahvi. Nápoj je homogenní, takže nehrozí, že by se ohřál nestejnoměrně. Omáčky Výhodnější je ohřívat vyšší vrstvu omáčky, nižší by u okrajů vyschla a připekla by se. Do omáčky můžeme vložit kousky masa, zeleninu a vše, co se k omáčce bude servírovat. Omáčky i ostatní pokrmy raději ohříváme v kulatých nádobách, kde se prohřejí rovnoměrně, protože na celé ploše přijímají zhruba stejné množství mikrovln – u hranatých nádob se jídlo příliš rychle ohřívá (i následně vaří) v rozích. Polévky Polévku ohříváme v hlubokém talíři, na misce nebo v šálku – ohříváme raději jednotlivé porce – musíme sledovat, abychom ji ohřáli stejnoměrně a na příjemnou teplotu vhodnou k servírování – aby polévka nechutnala jako vychladlá. V okamžiku, kdy se začne vařit u okrajů, přidáme ještě minutu. Každá se ohřívá různě dlouhou dobu, záleží na hustotě. Orientovat se můžeme také podle toho, kdy je dno talíře horké. Větší množství raději v přikryté nádobě Pokud přece ohříváme více porcí najednou, raději nádobu přiklopíme, budeme mít polévku ohřátou rychleji. Ohřívání na talířích Na talířích ohříváme jednotlivé porce - to znamená například naporcované kousky masa, omáčku a rýži. I když je lepší ohřát každou potravinu zvlášť, ale někdy se nevyhneme ohřívání jenom jedné porce. K dosažení stejnoměrného prohřátí všech součástí je musíme uspořádat na talíři tak, aby silnější kousky byly kolem dokola talíře, na jeho okrajích. Ohřívat ale můžeme také několik talířů najednou, pokud je naskládáme na sebe a mezi ně vložíme speciální plastové obroučky. Pokud je nemáme, proložíme jednotlivé talíře s jídlem obrácenými talíři. -ag-