Přestože je ještě listopad neuškodí nám podívat se dál a nasbírat trochu inspirace na blížící se Vánoce. Pokud budeme myslet a jednat do předu, pak se vyhneme prosincovému shonu a nákupům na poslední chvíli. Dnes se podíváme jak jednoduše, esteticky a pokaždé jinak je možné prostřít vánoční stůl. Vánoční stůl by měl být vždycky trochu jiný než ve všedních dnech. I když si nepotrpíte na okázalé dárky a neužije vás na tradiční rituály, jinak upravený stůl vám nejméně dvakrát denně připomene, že jsou svátky. Nabízíme recept, který se hodí nejen pro ty, kdo si určitě nehodlají koupit ubrus s vánočními motivy. Papírové ubrusy a ubrousky jsou totiž zajímavé i pro lidi, kteří se častými obměnami interiéru zabývají rádi a příležitostná aranžmá stolu jsou doslova jejich koníčkem. Pokud si pořídíte látkový ubrus přímo určený ke konkrétní příležitosti, investujete do něho nejméně 400 Kč, s ubrousky ještě za každý kus dalších 50 Kč, s kroužky na ubrousky o další 100 Kč/kus a s dalšími doplňky naskočí taková investice určitě nad 1000 Kč. Nepočítáme prostírání, nádobí, popřípadě sladěné příbory, skleničky a stříbrnou nádobu na chlazené šampaňské.

Tato investice obohatí vaši domácnost, udělá radost rodině i návštěvám, ale také obohatí vaši skříň. Všechno se tam po slavnosti uklidí a za rok vytáhne znovu. To samé. Za rok opět, protože nejste bláhoví, když už jste si ten ubrus a ty ubrousky atd. pořídili, tak je přece musíte užít…. Po čase se dostanete do nudného kolotoče stereotypu, který jednoho krásného dne přestane bavit.

Mnohem zajímavější variantou je využití bohaté nabídky papírových ubrusů, ubrousků a prostírání. Specializované prodejny papírnictví i sítě hypermarketů mají ve své nabídce nepřeberné množství papírových dekoračních předmětů, které na první pohled ani papír nepřipomínají. Dokonce i na omak se musíte několikrát přesvědčit, jestli nejde o textil. Tyto ubrusy na jedno – ale i dvojí použití se prodávají v ceně okolo 100 Kč, ubrousky v různých velikostech od 15 do 30 Kč. Ve stejném barevném ladění můžete koupit svíčky a další doplňky. Investice je podstatně menší a tak si ji můžete dovolit i častěji do roka a samozřejmě, častěji za život. Stačí jednoduchá obměna – například překrýt velký ubrus od loňska jinak barevně sladěným menším ubrusem a každý rok jsou u vás jiné Vánoce, jiný stůl, jiná atmosféra. S ušlechtilým designem papírových ubrusů a ubrousků ideálně ladí čistá krása čirého skla, tenkého porcelánu i stříbrných podnosů a příborů, nemusíte se ničeho bát.

Pokud si nejste příliš jisti svým dekoratérským uměním, doporučujeme kombinovat pouze jednobarevné prvky, bez vzorovaných dezénů, které se mohou někdy nepěkně sejít. Harmonicky působí ladění tón v tónu – žlutá, okrová a hnědá, pastelové barvy od nejsvětlejší po nejtmavší. Efektní je bílý základ s barevnými doplňky, klasická vánoční kombinace zelené s červenou je už trochu ohraná – zkuste zlatou, nebo stříbrnou! V nabídce specializovaných firem (např. švédská Duni, dodávající zboží do IKEA, TESCO a dalších řetězců) jsou i stylizovaná prostírání, vhodná například k novoročnímu stolování, k zahradní slavnosti, k svatebním hostinám. Ubrousky v podobě námořnického obleku s kravatou mohou být dobrým doplňkem pánského večírku.

Proč byste měli zkusit papírové prostírání? Protože přinese nový prvek na váš stůl, protože je neutrální a nemusíte se bát, že vám zevšední. Stačí spálit při táboráku nad ránem, ekologicky odevzdat do sběru, uklidit do popelnice na starý papír. Koupíte si jiné. -OS-