Listopad je sám o sobě pošmourný, a to nás čeká ještě celý měsíc zkracování dnů a ubývajícího světla. Letní dovolená je už daleko za námi a vánoce již před námi. A než přijdou, budeme toho muset tolik udělat a zařídit… s tímto vědomím se cítíme unaveně, zastavujeme se častěji v kuchyni, otevíráme dveře ledničky, zamyšleně do ní koukáme a hledáme něco na zub. Chce to barvy, světlo a vůně S přibývajícím šerem jakoby ubývalo z kuchyně i barev, ani úpravě stolu často nevěnujeme tolik pozornosti, jako v době slunného léta a jako potom o svátcích na konci roku. Chyba, právě teď je k vylepšení nálady spousta příležitostí. Je zkrátka nejvyšší čas něco udělat a nejjistější je začít právě v kuchyni. Můžeme třeba vyzkoušet nové recepty – pro dobrou náladu upéct koláč s vlastnoručně zmrazeným ovocem, ale hlavně to chce do kuchyně vnést barvy, jas, světlo a vůně. Můžeme to pojmout jako generálku na slavnostní úpravu kuchyně a jídelního stolu před náročným koncem roku – před Vánocemi a letos opět super slavnostním Silvestrem. Oblékněme kuchyni do nových barev Pokud se nám přestala líbit barva stěn, proč to nevzít z gruntu a nezměnit nejdřív rovnou tu? Vymalovat naštěstí dnes s moderními přípravky a nástroji není žádný problém a pěkných dnů vhodných k této práci ještě pár bude. Kuchyně prokoukne a nabere novou svěží atmosféru. Tón v tónu s barvami stěn pak vybereme nové záclony, závěsy, ubrusy a další kuchyňský textil. Potom to chce nějakou originální výzdobu. Naštěstí se zatím střídají deštivé dny s těmi mimořádně krásnými, kdy se můžeme vydat do přírody a z vycházky nebo výletu přinést přírodniny všeho druhu. Nezvyklá aranžmá uplatníme právě nejlépe v kuchyni, nebo přímo na jídelním stole. Ohnivě barevné listy rozjasní interiér Ve venkovském stylu můžeme kombinovat větvičky šípku a bodláků nebo trav, doplníme borovými šiškami. Aranžujeme také nádherně vybarvené listy, hlavně javorové. Navlečeme je na šňůrku a zavěsíme do prostoru nebo na zeď. Můžeme si vyrobit také „sezónní“ obrázky – obzvlášť zdařile vybarvené listy vložíme do rámečku pod sklo, podle kuchyňského zařízení vybereme kovový, dřevěný nebo jen klip s nenápadnými sponami. Až nás listy přestanou bavit, jednoduše je vyndáme a do rámu dáme obrázek. Pověsit můžeme vedle sebe třeba tři malé dřevěné rámečky; každý s listem jiného stromu, nebo nad jídelní stůl zavěsíme jeden velký rám s nejrůznějšími listy a vylisovanými květy. V listopadu na stůl listopadku Vydat se můžeme také do květinářství a přikoupit do kuchyně něco nového. Vedle stále zelených rostlin je tu barevný favorit tohoto období – listopadka neboli chryzantéma. Ta dávno už není jen dušičkovou kytkou, ale v novém interiéru je to velká móda. Tvarově i barevně rozmanité hrnkové chryzantémy můžeme mít doma po celý rok, ale právě teď krásně projasní všudypřítomnou šeď. V obchodech najdeme nádherné košaté pugéty v kvetináčích, zářící spoustou malinkých kvítků. Jsou jako stvořené pro velký jídelní stůl, perfektně vyniknou na barevně sladěném ubruse. Fialové, ostře žluté, narůžovělé, bronzové nebo bílé keříky stojí něco mezi 150 a 200 korunami a nadělají obrovskou parádu. Krásně působí na kuchyňském parapetu nebo na nízkém příborníku vedle sebe postavené dva květináče odlišných barev s chryzantémami v totožných barvách. Atraktivní jsou ale také kombinace barev. Správně ošetřované hrnkové listopadky mohou kvést měsíc až šest týdnů. Chryzantému s ještě nerozvinutými kvítky umístíme nejprve na plné světlo a pak už rozkvetlou ji můžeme přenést i do větší vzdálenosti od okna - třeba právě na jídelní stůl. Světlo voňavých svíček Měkké uklidňující světlo - v některém případě i světlo spojené s vůní – získáme nakoupením všech možných originálních svíček. Na jídelní stůl vybereme svíčky ze včelích pláství, svíčku s vůní medu nebo vanilky, tedy pokud možno s vůní „jedlou“, která se do kuchyně a ke stolování hodí. Pro relaxaci si můžeme zapálit i vonnou lampu, ale kuchyni v tomto podzimním čase zdaleka nejlépe provoní křížaly z jablek nebo hrušek sušící se v troubě, které se potom tak krásně pomalu jedí z ošatky na stole… -ag-