Zbývá nám necelý měsíc do vánoc a nákupy dárků jsou v plném proudu. Přitom se ale leckdy zapomíná na včasné doplnění všeho nezbytného do kuchyně, která koncem roku zažívá velký nápor. Všechno, co budeme potřebovat na sváteční pečení a vaření i slavnostní výzdobu jídelního stolu, bychom si měli pořídit co nejdříve. Vyplatí se právě teď udělat si seznam a nakoupit spousty potřebných maličkostí, které kdyby v průběhu nejvyšších příprav chyběly, velmi by nás to zdržovalo. Květiny na vánočním stole Vedle toho, že už je čas přemýšlet, jaké bude sváteční menu, uvažujeme v předstihu i o výzdobě slavnostního stolu a jeho okolí - stěn, příborníku, poliček a celé kuchyně a jídelny. Co můžeme koupit a přinést domů už teď? Z květin například vánoční hvězdu. Na trhu se už objevují také krásné vánoční kaktusy se spoustou červených, růžových i bílých poupat. Pokud se rozhodneme koupit jej na vánoční stůl už teď, vybírejme menší poupata, jinak to bude kaktus spíše mikulášský a do Vánoc odkvete. Také musíme dát pozor na jeho umístění – vánoční kaktus nesnáší velké teplo a zejména jakékoliv otáčení dokud jsou poupata ještě zavřená. Jinak se může stát, že všechna do jednoho opadají. Jaký vánoční stromeček? Někdo je zvyklý mít vánoční stromeček v jídelně nebo kuchyni. Umístit stromek do velké obytné kuchyně obvykle není problém, zato v menší ano. Letos se naštěstí objevuje na trhu velké množství půvabných malých stromečků v kontejnerech. Jsou propagovány jako „ekologické vánoční stromky“. Mimochodem zatímco před lety k nám jako novinka přišly pod tímto označením umělé stromky (nemusely se kvůli nim porážet ty živé) nyní jsou to živé stromky s kořeny (po vánocích se nevyhodí, ale přesadí). A to má mnoho do sebe – samozřejmě jsou úplně přirozené a krásně voní. Tenhle veselý ministromeček s celou vánoční atmosférou můžeme mít přímo na jídelním stole. Ladí s jakoukoliv přírodní výzdobou jako jsou slaměné nebo dřevěné ozdoby, šišky. Sluší mu také „jedlé“ ozdoby – tenké sušené plátky pomeranče (nebo navíc kandované), cukroví, jablíčka kombinovaná s marcipánem. Stromek po vánocích můžeme dát na balkón nebo později přesadit do zahrady. Řídíme se radou prodejců, nebo si zjistíme předem, do jakého prostředí se stromek hodí, jak o něj pečovat během jeho pobytu v místnosti a kdy a jak jej přesadit. Některé stromky jsou už přímo připravené jako venkovní bonsaje, které se pouze přenesou na balkón nebo terasu. Takový stromeček v kontejneru není příliš velká investice – smrček o výšce 30 cm stojí jen několik desítek korun, parádní jedlička bude o něco dražší. Kontrola kuchyně v předstihu Je čas bez chvatu si rozmyslet mikulášské, vánoční a silvestrovské menu a s předstihem koupit všechno potřebné k pečení vánočního cukroví. Nebudeme-li mít potom po ruce takové maličkosti jako jsou špejle, alobal, dostatečné množství papírových ubrousků a utěrek, párátka, neustálé hledání nám na náladě a klidu nepřidá. Zkontrolujeme, kam jsme uložili od loňska různé formičky a vykrajovátka, možná nás také inspiruje procházka obchody s nabídkou nových tvarů. Zkontrolujeme také, zda jsou všechny potřebné kuchyňské nástroje funkční. Před velkým pečením Možná nebude od věci koupit nové pečicí plechy a formy s teflonovým nebo jiným nepřilnavým povrchem. Ten oceníme zejména u plynové trouby, která většinou peče příliš rychle a tak musíme být neustále ve střehu, abychom nic nepřipálili. Finančně výhodně vychází, když koupíme rovnou celou sadu teflonových pečicích forem – plechy, formu na srnčí hřbet, bábovkovou formu, hluboké pekáčky. Různé pečicí nádoby můžeme ale koupit i jednotlivě a vyzkoušet tak různé nepřilnavé povrchy, na které se těsto nelepí a nepřipéká. Pečení v mikrovlnné troubě Na konci roku většinou opakovaně zjišťujeme, že při množství vaření a pečení nám jedna trouba absolutně nestačí – peče se maso, klobásy, koláče, cukroví, občas dorty, navíc podle krajových zvyklostí i leccos jiného. Výborným a nedoceněným pomocníkem nám může být mikrovlnná trouba. Když si dobře naplánujeme, kde co budeme péct, stihneme bez velké námahy dvojnásob. Zatímco pečeni určitě svěříme troubě horkovzdušné, pudingy, některé cukroví, koláčky, hrozinkové pečivo i některé dortové korpusy můžeme péct právě v troubě mikrovlnné. V ní také s úspěchem můžeme připravit pudingy, které jsou hotové rychle a mají výbornou konzistenci. Třeba vánoční puding, který je jinak poměrně náročný na přípravu, můžeme vyzkoušet právě v mikrovlnné troubě – ušetříme tak velké množství času. I pro pečení v mikrovlnné troubě si připravíme všechny náležitosti s předstihem - dostatečné množství pečicího papíru na vykládání forem, kuchyňské papírové utěrky na přikrývání těsta. Koupit si můžeme i keramické fazole, kterými se přikrývá těsto. To pod nimi zůstává perfektně ploché, rovné a křupavé. Fazole se nasypou na pečicí papír, kterými těsto přikryjeme a nechají se tak po určitou dobu pečení. Podle potřeby přikoupíme i nějakou novou formu z termoplastu, jako pudingovou,koláčovou nebo chlebíčkovou, případně plastové nákypové formičky. -ag-